Fractieleider GroenLinks stapt op

AMSTERDAM - De bestuurscrisis in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft een tweede slachtoffer geëist. Na het vertrek van GroenLinks-bestuurder Antoinette Tanja is maandag ook de fractieleider van die partij, Ines Orobio de Castro, opgestapt.GroenLinks trekt zich tevens definitief terug uit de coalitie met PvdA en Méérbelangen.

Orobio de Castro wilde op zijn minst de mogelijkheid op terugkeer van haar partij in het bestuur openhouden, desnoods met een andere bestuurder dan Tanja, die vorige maand aftrad na zware kritiek van de coalitiepartners PvdA en Méérbelangen.

Orobio de Castro stelde voor daartoe ''verkennende gesprekken'' te houden. In een verklaring stelt Orobio de Castro dat zij hiervoor geen steun krijgt binnen haar fractie.

De GroenLinks-afdeling sneed de mogelijkheid van terugkeer in het bestuur al in de vergadering van half december af.

Het waren vooral Frank Köhler (oud-wethouder), Peter Sertons (oud-bestuurder Oost-Watergraafsmeer), Leo Platvoet (oud-senator), Piet Sagel (oud-voorzitter van stadsdeel Watergraafsmeer) en Peter Klapwijk (oud-bestuurder Oost-Watergraafsmeer) die lieten vastleggen dat op de vergadering van de partij, die vanavond plaats zou hebben, niet besloten zou worden tot een lijmpoging.

Daarmee zette de ''oude garde'' de fractie van de partij, die in meerderheid wel weer wilde gaan besturen, klem. Na weken van interne onderhandelingen gooit de fractieleider de handdoek in de ring. In feite is sprake van een scheuring tussen het oude deel van de partij en de nieuwe, pragmatisch ingestelde vleugel van GroenLinks. Onduidelijk is nog wie van de overgebleven en in meerderheid onervaren raadsleden, de leiding in de fractie zal overnemen.

PvdA en Meerbelangen zijn zondagmiddag met twaalf van de 25 zetels al begonnen met de vorming van een nieuw college. Dat kan met de SP (goed voor vier zetels), maar dat was als eerder voorstel van GroenLinks al door de twee coalitiepartners afgewezen.

Het ligt voor de hand dat verder eerst wordt gesproken met wat in Oost-Watergraafsmeer 'de grote vier' is gaan heten; VVD met twee zetels, en CDA en D66 met ieder een zetel.

Woensdag zullen de fracties met een toelichting komen in een extra ingelaste deelraadsvergadering.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden