Fractie CDA staat voor lastige beslissing

CDA'ers (VLNR) Jan Kees de Jager, Maxime Verhagen en Ank Bijleveld tijdens de stemrondes zaterdag tijdens het CDA-congres in Arnhem. CDA-leden verwierpen in ruime meerderheid een resolutie waarin werd voorgesteld om niet met de PVV van Geert Wilders in zee te gaan. Foto ANP

DEN HAAG - Moet het CDA een samenwerking aangaan met de PVV ondanks veel verzet bij de achterban? Die moeilijke vraag ligt dinsdag op tafel bij de 21-koppige CDA-fractie in de Tweede Kamer. Tijdens een congres op zaterdag werd pijnlijk zichtbaar hoe verdeeld de partij is over deelname aan een kabinet met de VVD met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders. Van de achterban was 68 procent hiervoor, maar 32 procent ziet het helemaal niet zitten.

CDA-fractieleider Maxime Verhagen noemde de bijeenkomst ''een feest van democratie''. Voor hem vormt de stemming onder leden de basis om in zee te gaan met Wilders.

Maar CDA-prominent Ernst Hirsch Ballin beleefde het congres heel anders. ''Het besluit van de meerderheid ligt er, maar ik kijk met gemengde gevoelens naar de uitkomst'', zei hij zondag in tv-programma Buitenhof. Hirsch Ballin riep het partijbestuur op te onderzoeken hoe het kan dat er binnen het CDA na de verkiezingen besluiten zijn genomen waardoor de partij momenteel zo verdeeld is. Dat moet antwoord geven op de vraag ''hoe we verder kunnen gaan'', stelde hij.

Zondag ontvingen de CDA-fractieleden een brief van enkele bezorgde CDA-leden, die ook al resoluties indienden tijdens het congres. Zij drukten de Kamerleden op het hart ''bezwaren van een belangrijk smaldeel zwaar mee te laten wegen'' in hun beslissing.

De tegenstanders zien zich in de fractie vertegenwoordigd door Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die samenwerking met Wilders afwijzen. De vraag is hoe de twee zich dinsdag gaan opstellen. Het beoogde gedoogkabinet leunt op 76 zetels, een krappe meerderheid.

Een optreden van Geert Wilders in Berlijn was dit weekend nog eens koren op de molen van tegenstanders van de gedoogconstructie. Nadat de christendemocratische Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder haar afkeer had geuit over de politiek van Geert Wilders, sloeg hij zaterdag terug. ''Wij zijn niet als mevrouw Merkel, wij accepteren de islamisering niet'', vertelde hij geestverwanten.

''Dit geeft aan welke druk Wilders legt op onze politieke samenwerking met landen met wie we vriendschappelijke betrekkingen hebben'', stelde Hirsch Ballin. Hij onderstreepte dat Merkel ook nog eens ''een van de meest vooraanstaande christendemocraten in Europa is''.

Met Wilders in zee gaan, betekent dat het CDA bij volgende verkiezingen opnieuw een ''dreun'' te verwerken zal krijgen. Dat voorspelde een andere CDA-coryfee, voormalig eurocommissaris Frans Andriessen, zaterdag. Maar in een peiling van Maurice de Hond stegen de christendemocraten na het akkoord juist met twee zetels naar zestien.

Verzet tegen regeren met de PVV is in mindere mate aanwezig bij de VVD. Tijdens een partijraad in Gorinchem bliezen zaterdag enkele critici van naam stoom af. Maar de overgrote meerderheid onthaalde beoogd premier en partijleider Mark Rutte met een warm applaus.

Zondag maakte oud-VVD-staatsecretaris Gijs de Vries wel bekend de VVD in te ruilen voor D66, nadat eerder oud-VVD-minister Joris Voorhoeve de VVD had verlaten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden