Fox News ontmaskert 'nestbevuiler'

Amerikaanse bloggers haalden de afgelopen dagen hun hart op aan een spannend infiltratieschandaal binnen Fox News. Roddelwebsite Gawker haalde een werknemer van Fox News (Joe Muto) over om anoniem een boekje op te doen over het machtigste Amerikaanse nieuws tv-netwerk, waarop, met succes, de klopjacht op de mol door Fox News begon.

Coen Brandhorst
Roger Ailes, sinds de oprichting de baas van Fox news. Beeld getty
Roger Ailes, sinds de oprichting de baas van Fox news.Beeld getty

Op 10 april maakte de 'Foxmol' zijn entree op Gawker.com. Daarin schetste hij de huisstijl van Fox News en illustreerde de niet bepaalde grote liefde voor president Obama bij de werknemers. Het bericht werd vergezeld van onuitgezonden beelden van een gesprek met Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney tijdens een pauze in een interview. De volgende ochtend volgde een tweede post over de toiletten bij Fox.

De spanning steeg toen nieuwssite Mediaite nog diezelfde middag meldde dat Fox News de mol had geïdentificeerd. Niets van waar, postte Gawker daarop prompt een nieuw bericht van de mol. 'Dus de pr-mensen van Fox beweren dat ze me 'gevonden' hebben en nadenken over 'juridische stappen'. Als Fox mij heeft kunnen uitroken, dan weet ik er alleszins niets van. Ik ben er nog. En nu: terug aan het werk.'

'Ze hebben me'
Daarop klopte Mediaite terug aan bij Fox News. 'We weten wie het is', luidde het daar nog steeds. Inderdaad. 'Ze hebben me', moest Joe Muto op een volgende post op Gawker toegeven. Na een hartig woordje met Fox News' juriste Dianne Brandi was hij voor onbepaalde tijd geschorst met behoud van zijn salaris.

'Ik ben een gluiperd, een verrader, een nestbevuiler, maar vanaf vandaag ben ik vrij en ik ben klaar om mijn verhaal te vertellen. Dat heb ik de afgelopen 36 uur nog niet volledig kunnen doen.' De laatste vuile was is dus nog niet op straat gegooid.

'Nestbevuiler' Joe Muto. Beeld
'Nestbevuiler' Joe Muto.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden