Foutje van Van der Laan: gratis tramabonnement voor asielzoekers

Burgemeester Eberhard van der Laan vergiste zich, waarna de gemeente Amsterdam het hele gemeentelijk beleid aanpaste. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben er baat bij: zij krijgen een tramabonnement als onderdeel van de 'bed, bad brood'-regeling.

Een van de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost. Beeld Rink Hof
Een van de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost.Beeld Rink Hof

Burgemeester Van der Laan stelde onlangs ten onrechte in een interview met het mensenrechtenblad Wordt Vervolgd van Amnesty International dat asielzoekers van de gemeente een gratis tramkaartje krijgen. De verslaggever, Michiel Zonneveld, oud-politiek verslaggever van Het Parool, kaartte de kwestie aan door te zeggen dat asielzoekers het abonnement niet kregen, waarna de burgemeester zei van wel.

Een week na het gesprek liet de afdeling voorlichting van de gemeente weten dat de verslaggever gelijk had. Asielzoekers krijgen inderdaad geen abonnement van Amsterdam. Maar geen nood, aldus de gemeente, Van der Laan laat dit recht zetten; niet in het blad, maar in de praktijk. Beloofd werd dat uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog hun gratis tramabonnement krijgen, nog voor het verschijnen van Wordt Vervolgd op 4 april.

Snel
En jahoor, gisteren werd bekend dat Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad aankondigt het abonnement te verstrekken. In de gemeenteraad werd ook gezegd dat het nieuwe beleid ook al is afgesproken met de stadsdelen.

Eindredacteur Marnix de Bruyne is verrast. 'Ja, want het was helemaal niet zo dat Amsterdam toch al bereid was om de asielzoekers ter wille te zijn.' In februari had zijn blad juist bericht over de rechtszaak waarin advocaat Pim Fischer wanhopig probeerde de tramkaart af te dwingen. Tevergeefs. Amsterdam wilde dit per se niet en kreeg ook nog gelijk van de rechter. Fischer gaf nog als commentaar: 'En zo is ook deze deur weer dichtgeslagen, ik ben wel geschokt.

Onverwacht
Maar dan rekende hij buiten Van der Laan. In de brief schrijft Van der Laan: 'Toen deze omissie begin deze week onder mijn aandacht werd gebracht is besloten de GVB-kaarten per direct alsnog dagelijks, van en naar de 'Bed Bad Brood', beschikbaar te stellen.' De kaart kan worden gebruikt van en naar de opvang maar ook voor bijvoorbeeld een doktersbezoek, meent de burgemeester.

Tessel Schouten, de woordvoerder van de burgemeester, wil niet over het interview met Wordt Vervolgd praten. 'Dat blad verschijnt pas eind volgende week bij de lezers. Tot die tijd kan ik er niets over zeggen. Dat zou echt heel gek zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden