'Foutje' van aanklagers Mladic is forse smet op reputatie van Tribunaal

Terwijl overlevenden op de tweede dag van het proces tegen Ratko Mladic huilend op de tribune zaten, werd duidelijk dat de aanklagers een fout hadden gemaakt, waardoor het proces maandenlange vertraging kan oplopen. Tot woede van velen.

Sacha Kester
Een Bosnische vrouw kijkt op televisie naar het proces tegen Mladic. Op de tv staan foto's van haar man, drie zonen en kleinzoon die in Srebrenica werden vermoord. Beeld reuters
Een Bosnische vrouw kijkt op televisie naar het proces tegen Mladic. Op de tv staan foto's van haar man, drie zonen en kleinzoon die in Srebrenica werden vermoord.Beeld reuters

De aanklagers hebben tienduizenden documenten te laat aan de verdediging overhandigd, waardoor de advocaten van Mladic te weinig tijd hadden om zich voor de bereiden. De verdediging heeft om een schorsing van een half jaar gevraagd.

De Bosnisch-Servische legerleider staat terecht voor onder anderen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, maar hij ontkent alle elf de aanklachten.

Forse smet
De vertraging is een forse smet op de reputatie van het Joegoslavië-Tribunaal, dat toch al onder vuur ligt omdat het zo langzaam opereert. De gezondheid van Mladic is slecht, en er wordt gevreesd dat hij zal overlijden voordat de rechters uitspraak kunnen doen - zoals ook is gebeurd met de Servische president Slobodan Milosevic.

Milosevic was het eerste staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog dat terecht stond voor genocide, maar hij overleed in zijn cel nadat allerlei vertragingen (voornamelijk vanwege zijn haperende gezondheid) en juridische procedures zijn proces met vier jaar hadden verlengd. De 70-jarige Mladic lijkt nog veel kwetsbaarder dan Milosevic. Hij heeft drie hersenbloedingen gehad en zou de afgelopen jaren ook voor kanker zijn behandeld.

Het is nog onduidelijk hoe de blunder tot stand is gekomen. De aanklagers verklaarden in november dat ze alle documenten hadden overgedragen en realiseerden zich vorige week vrijdag dat dat toch niet het geval was. Het gaat om zo'n 40.000 documenten, die in totaal uit zeker een miljoen pagina's bestaan.

Ratko Mladic tijdens het proces Beeld AP
Ratko Mladic tijdens het procesBeeld AP

De Nederlandse rechter Alphons Orie noemde de fout een 'onplezierige verrassing' en zei dat het proces (dat toch al vier jaar of langer zal gaan duren) hierdoor vertraging zal oplopen. Hoeveel precies is nog niet te zeggen. 'We verzamelen nog informatie over de omvang en impact van deze fouten', zei Orie. Hij hoopt 'zo snel mogelijk' een nieuwe datum te geven, waarop de aanklagers hun bewijsmateriaal en getuigen kunnen presenteren. Dat had eigenlijk eind mei moeten gebeuren.

Woedend
Bosnische moslims die naar Den Haag waren gekomen om het proces te zien, waren woedend. 'Dit kan niet waar zijn', zei Hatidza Mehmedovic tegen de Britse krant The Guardian. 'Er moet gerechtigheid komen, zodat geen moeder in de toekomst nog in een massagraf naar de botten van haar kinderen moet zoeken.' Haar echtgenoot en twee zonen (waarvan de jongste nog een tiener was) zijn in Srebrenica door de troepen van Mladic vermoord. 'Van de jongste hebben we bijna een heel skelet teruggevonden. Van de oudste twee kleine botjes.'

Een vrouw bij een monument waarop de namen van de duizenden slachtoffers van Srebrenica staan. Beeld reuters
Een vrouw bij een monument waarop de namen van de duizenden slachtoffers van Srebrenica staan.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden