Opinie

'Foute namen voor straten en tunnels moeten wél weg'

Het veranderen van 'besmette' namen voor straten, tunnels en bruggen getuigt van respect, schrijft student Lasse van den Dikkenberg, niet van zwakte. Wij willen toch ook niet wonen in de Adolf Hitlerstraat?

De Coentunnel Beeld ANP
De CoentunnelBeeld ANP

Mark van Harreveld betoogde onlangs op deze pagina's dat we straat-, brug- en tunnelnamen, zoals de Coentunnel, niet moeten dekoloniseren door ze te veranderen. Deze wens berust volgens hem op een denkfout, 'namelijk dat het intact laten van een naam hetzelfde is als het vereren van die persoon'.

Zijn stuk was een reactie op het verkiezingsprogramma van Denk, maar zoals hij al aangaf, wordt de wens deze namen te veranderen breder gedragen. Het belangrijkste argument in het stuk is dat het verwijderen van ongewenste straatnamen een 'botoxverleden' creëert, met uitsluitend de mooie kanten van het verhaal.

Helden
Het intact laten van een naam is inderdaad niet hetzelfde als het vereren van een persoon. In Nederland is het echter gebruikelijk dat straatnamen gegeven worden aan mensen die je ver­eert.

Het Rembrandtplein is zo genoemd omdat we Rembrandt een goede schilder vinden. Dit is niet iets van vroeger, in Almere heb je ook de Jimi Hendrixstraat en de Elvis Presleystraat. We geven straatnamen nog steeds aan onze helden, niet aan onze vijanden.

Meepraten? Dat kan onder dit artikel of op Facebook (link).

Als Van Harreveld ervoor is deze traditie aan te passen zodat we straatnamen en standbeelden niet langer gebruiken om een gelikt botoxverleden te creëren, moet dat dan ook niet voortleven in onze nieuwe straatnamen en standbeelden?

Morele verschrikkingen
Moeten er in Almere naast onze muzikale helden ook standbeelden komen voor de morele verschrikkingen van onze tijd? Willen we dan niet een Abu Bakr al-Baghdadi­straat, een Anders Breivikplein en een Adolf Hitlerweg?

Dat willen we niet, niet omdat we deze mensen willen vergeten, maar omdat straatnamen niet bedoeld zijn voor foute mensen. Ik wil niet op de Adolf Hitlerweg wonen. Ik wil deze oorlog nooit vergeten, maar een straatnaam verdient deze man niet.

Veel mensen die familie hebben die uit een voormalige kolonie komt, hebben vergelijkbare gevoelens bij vernoemingen naar Jan Pieterszoon Coen. Dat is natuurlijk niet rationeel, het is een gevoel. Zoals ik niet in de Abu Bakr al-Baghdadistraat wil wonen, willen zij niet door de Coentunnel hoeven rijden.

Koloniale verleden
Het omdopen van deze tunnel leidt niet tot vergeten en betekent ook niet dat je je met Coen identificeert. Dat je je bewust bent van de gevoeligheid rondom ons koloniale verleden en hier beleid op maakt, is een vorm van respect, niet van zwakheid.

Je geeft niet toe dat jij geen haar beter bent dan Coen, je laat zien dat je dat wel bent door te dekoloniseren. Ik zou trots zijn als ik degene was die de Coentunnel mocht omdopen tot bijvoorbeeld de Tulatunnel (Tula was de leider van een slavenopstand in Curaçao).

Lasse van den Dikkenberg

is student archeologie aan de Universiteit Leiden en lid van de werkgroep erfgoed educatie van de AWN (vereniging voor vrijwilligers in de archeologie).

De wantoestanden van het kolonialisme horen bij ons verleden en moeten niet vergeten worden. Straatnamen en standbeelden zijn echter voor helden en mensen die we vereren. Het vervelende gevoel dat mensen erbij hebben is irrationeel, net als mijn gevoeligheid over de Tweede Wereldoorlog.

Foute kant
Toch zijn straatnamen niet de juiste plaats voor confrontatie met de foute kant van onze geschiedenis. Ze zijn er voor mensen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan waar we nu zijn. Het omdopen van straten geeft daarnaast ruimte voor de terechte verering van belangrijke mensen uit onze geschiedenis.

Een Tulatunnel zou niet misstaan en er zijn nog genoeg helden die ook een dergelijk eerbetoon verdienen. Deze plekken hoeven niet bezet te blijven door de foute figuren in onze geschiedenis. Niet om te vergeten maar omdat straatnamen en standbeelden nooit bedoeld zijn, en kunnen zijn, voor een objectieve weergave van de geschiedenis.

De objectieve weergave van de geschiedenis is het domein van de geschiedschrijving, straatnamen en standbeelden zijn er voor een botoxverleden.

Zie ook: Waarom koloniale straatnamen juist moeten blijven en Kan een straatnaam zomaar worden gewijzigd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden