Update

'Fout' standpunt van PvdA wordt niet aangepast in Stemwijzer

ProDemos, het bedrijf dat de Stemwijzer maakt, gaat de 'fout' over het standpunt van de PvdA over sociale huurwoningen niet aanpassen. Dat zegt ProDemos tegen Het Parool. De lijsttrekkers van SP, D66 en VVD hebben Pieter Hilhorst opgeroepen de stellingname van de PvdA te wijzigen.

null Beeld PvdA
Beeld PvdA

SP, D66 en de VVD stuurden vrijdag een brief naar ProDemos omdat zij vinden dat er een fout zit in de Stemwijzer. Uit de Stemwijzer blijkt dat de PvdA niet vindt dat er minder sociale huurwoningen moeten komen in de stad.

Volgens SP, D66 en de VVD klopt dit niet omdat de Amsterdamse PvdA de afgelopen jaren heeft ingestemd met de verkoop van een fors aantal sociale huurwoningen. Ook zijn er bij nieuwbouwprojecten minder dan gemiddeld in de stad sociale huurwoningen teruggekomen.

ProDemos gaat de Stemwijzer niet aanpassen omdat de PvdA heeft aangegeven niet minder sociale huurwoningen te willen en PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst dit ook verkondigt in verkiezingsdebatten. Bovendien staat in het verkiezingsprogramma dat de PvdA voorzichtig omgaat met de verkoop van sociale huurwoningen en kijkt ProDemos niet naar beleid uit het verleden, aldus een woordvoerder.

In het verkiezingsprogramma neemt de PvdA geen duidelijke stelling tegen het verminderen van het aandeel sociale huurwoningen. Wel staat er dat de bestaande aantallen moeten worden gehandhaafd, maar als er woningen worden bijgebouwd hoeft dit niet te betekenen dat het percentage sociale huurwoningen hetzelfde blijft.

In een reactie zegt een woordvoerder dat de PvdA, los van bestaande afspraken over de verkoop van sociale huurwoningen, het aandeel sociale huurwoningen niet wil verminderen.

Vorig jaar zei PvdA-wethouder Freek Ossel dat hij het percentage sociale huurwoningen geleidelijk wil verminderen naar 50 procent. Het aandeel sociale huurwoningen is nu nog circa 60 procent.

UPDATE 18.35 uur:

De lijsttrekkers van SP, D66 en VVD hebben een brief gestuurd aan PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst, waarin zij hem vragen de stellingname van de PvdA in de Stemwijzer over de sociale huurwoningen aan te passen: 'Het staat elke partij vrij om een eigen standpunt in te nemen, maar door hier niet eerlijk over te communiceren wordt het aanzien van de politiek geschaad,' schrijven Laurens Ivens (SP), Eric van der Burg (VVD) en Jan Paternotte (D66) in de brief.

'De gemeente investeert geld in zowel de Stemwijzer als in verdere opkomstbevordering. Deze inspanningen - van het geld van de Amsterdammer - worden naar onze mening op deze manier teniet gedaan,' vervolgen de drie lijsttrekkers. 'We verzoeken de PvdA dan ook ofwel het programma in overeenstemming te brengen met het ingenomen standpunt in de Kieswijzer of andersom.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden