Fountainhead komt er vooralsnog niet

Fountainhead 2009 Ertskade KCAP Architects & Planners Beeld
Fountainhead 2009 Ertskade KCAP Architects & Planners

AMSTERDAM - Na jaren van juridische procedures kan de bouw van Fountainhead beginnen - maar de ontwikkelaars (de corporaties De Key en Eigen Haard) durven het nu niet aan.

De bezwaren van omwonenden op Sporenburg, verenigd in Stop Fountainhead, zijn door de Raad van State afgewezen.

Fountainhead moet het sluitstuk van de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied zijn. In het gebouw zijn 237 woningen, schoollokalen, horeca en een parkeergarage gepland. Stadsdeel Zeeburg (nu Oost) heeft zich altijd achter de bouw geschaard. Die was al gepland en de miljoenen die de bouw zou opleveren, zijn al uitgegeven.

Stop Fountainhead verzette zich onder meer tegen de garage en de toename van het aantal woningen ten opzichte van het originele plan. Daarin zaten zeer luxe flats, maar die werden na de internetcrisis in 2002 al afgeblazen. Er moesten kleinere maar meer en goedkopere woningen in komen. Maar juist die appartementen in het middensegment blijken in de huidige crisis moeilijk verkoopbaar, zegt Wim de Waard van Eigen Haard. ''Zeker in deze hoeveelheid. Wanneer we precies van start gaan, hangt van de markt af. We kunnen daar nu nog niets met zekerheid over zeggen.'' (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden