PlusPS

Fotoproject koppelt jonge en oude buurtbewoners aan elkaar

OBA en Foam koppelen voor Amsterdam ­Vertelt jonge en oude buurtbewoners aan ­elkaar. Ze trekken twee weken lang samen op, gewapend met een camera. 'Die scheve foto's dwingen je te zien wat hij elke dag ziet.'

Roos Matthijsen: 'Nu werd ik ­gedwongen stil te staan, om me heen te kijken en te ­horen hoe zij denken' Beeld Roos Matthijsen
Roos Matthijsen: 'Nu werd ik ­gedwongen stil te staan, om me heen te kijken en te ­horen hoe zij denken'Beeld Roos Matthijsen

Ayca Akyurek (15) en Nico Brouwer (80), NIeuw-West

"Ik hoorde via school dat je je kon opgeven voor dit fotoproject," zegt Ayca Akyurek. "Meteen heb ik ja gezegd." ­Ervaring met fotograferen had Akyurek al, maar dan vooral met selfies.

Tijdens de fotocursus leerden de deelnemers wat een goede foto is, hoe je die maakt en wat interessante dingen zijn om te fotograferen. "Tijdens de eerste bijeenkomst van Amsterdam Vertelt moesten we onze ­samenwerkingspartner uitkiezen. Nico en ik zaten aan dezelfde tafel."

Ras-Amsterdammer Nico Brouwer woont al jaren in Nieuw-West en hoorde per toeval over het proj­ct. Hij ging naar de OBA om een krantje te lezen en werd door een ­medewerker gevraagd mee te doen.

"Ik zat tegenover Ayca en zag dat zij een bijdehandje was," zegt Brouwer. "Het is een vrolijke meid. Door haar kon ik op mijn oude dag een paar ­weken meedoen met de jeugd."

In twee weken maakte het duo veel foto's, onder andere van Plein 40-45, een door Brouwer geliefd plein. "Er waren ook plekken in Slotermeer waar ik nog niet eerder was geweest, die ik door Ayca heb ontdekt. Natuurlijk heb ik vroeger weleens gefotografeerd met mijn gezin, maar ik heb er nooit eerder zo goed over na hoeven denken."

"Het was gezellig om samen met Ayca van alles uit te zoeken over die camera. We zijn niet van gelijke generaties, dat merkte je wel, maar dat maakte het juist leuk."

Akyurek wist in het begin niet goed hoe de samenwerking zou verlopen, maar het heeft haar verrast. "Nico is een leuke man! We hebben ons samen verdiept in fotografie, maar ook gepraat over zijn familie en over zijn leven. Ik had dat niet verwacht."

'We zijn niet van gelijke generaties, dat merkte je wel, maar dat maakte het juist leuk' Beeld Nico Brouwer
'We zijn niet van gelijke generaties, dat merkte je wel, maar dat maakte het juist leuk'Beeld Nico Brouwer

Roos Matthijsen (18) en André Burger (75), Noord

André Burger woont al zes jaar in een verzorgingstehuis in Noord waar zijn vrouw Els hem elke dag bezoekt. Voor het fotoproject werd hij gekoppeld aan ROC-student Roos ­Matthijsen, met wie hij twee dagdelen op stap ging.

Burger had nooit eerder met een ­camera ­gewerkt, maar daardoor liet hij zich niet afschrikken. Sinds zijn hersenbloeding is Burger slecht ter been en zit hij in een rolstoel, daarom hielp zijn dochter hen ­tijdens hun tocht door het winkelcentrum in De Banne.

Als student media en redactie werd Matthijsen door een van haar docenten gewezen op het fotoproject. Van tevoren was ze 'een beetje huiverig' over hoe het zou klikken. "Het ging heel soepel. Omdat ­meneer Burger niet zo goed meer kan praten, was het fijn dat zijn dochter erbij was."

Het was de eerste keer dat ze met een oudere in gesprek ging, afgezien van haar grootouders. "Meestal loop je snel langs ouderen, nu werd ik ­gedwongen stil te staan, om me heen te kijken en te ­horen hoe zij denken."

Burger lacht wanneer hij zijn foto's terugziet, zegt hij. "Vanwege mijn hersenbloeding zit ik scheef in mijn stoel waardoor mijn foto's een totaal ander perspectief hebben. Roos en ik fotografeerden dezelfde dingen, maar het kwam er ­anders uit."

Die verschillen vindt Matthijsen juist bijzonder. Ze is al even ­bezig met fotografie, maar had dit nog nooit eerder gezien. "Iedereen heeft een andere kijk op fotografie. De foto's van meneer Burger laten je zien wat ­hij elke dag ziet."

Hoewel Burger graag nieuwe mensen wil ontmoeten, was meedoen aan Amsterdam Vertelt voor hem een grote stap. "Ik vind het best moeilijk om uit mijn schulp ­te kruipen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb."

'Iedereen heeft een andere kijk op fotografie. De foto's van meneer Burger laten je zien wat ­hij elke dag ziet' Beeld André Burger
'Iedereen heeft een andere kijk op fotografie. De foto's van meneer Burger laten je zien wat ­hij elke dag ziet'Beeld André Burger

Jaap de Boer (75) en Dioscar (13), Zuidoost

Fotograaf Jaap de Boer had al eens meegedaan aan het foto-onderdeel van Amsterdam vertelt. Dat beviel hem zo goed dat hij besloot weer mee te doen.

Deze keer werd hij gekoppeld aan de 13-jarige Dioscar uit Zuidoost, die van zijn ouders niet met zijn achternaam in de krant mag.

Heel veel nieuwe dingen heeft Jaap niet geleerd tijdens de fotocursus, zegt hij. Hij deed vooral mee vanwege het contact met de jongeren en hun inzichten tijdens het maken van de foto's. "Als ik foto's maak werk ik vaak alleen. Het was bijzonder om nu samen te werken met jongeren."

Vanuit zijn school, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, kwam ­Dioscar in aanraking met het project. Het koppel maakte foto's van schaduwen, mensen op straat en kinderen tijdens Sint-Maarten.

"Ik kende hem al uit de buurt," zegt ­Dioscar, "en nu gingen we vier weken lang met elkaar op stap. Jaap is echt goed met de ­camera. Ik heb veel van hem ­geleerd."

De Boer vindt de ­cursus erg inspirerend en doet om die reden voor de tweede keer mee. "Eigenlijk was ik rijp voor het slachthuis, maar door met die kinderen op stap te gaan, voel je je zelf ook jong."

'Jaap is echt goed met de ­camera. Ik heb veel van hem ­geleerd' Beeld Dioscar
'Jaap is echt goed met de ­camera. Ik heb veel van hem ­geleerd'Beeld Dioscar

Week tegen de eenzaamheid
Ruim een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Om dit tegen te gaan, staat 21 september t/m 1 oktober in het ­teken van verbinding. Een greep uit het programma:

- Eettafels van Lieve Amsterdammers: Op verschillende plekken in de stad kun je aanschuiven om te eten met buurtbewoners.
- Hier besta ik: Tentoonstelling in Museum Tot Zover die gaat over de eenzame uitvaart. Een groep dichters schrijft speciaal voor eenzame overledenen een gedicht dat zij voordragen tijdens hun ­uitvaart.
- Pakhuis de Zwijger: Van talkshows en ontmoetingen tot documentaires en films. Het themaprogramma focust op ­ouderen, jongeren, ­migranten en alles daartussenin.

Amsterdam Vertelt
Wijkproject Amsterdam Vertelt is een ­initatief van OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) en fotografiemuseum Foam, gericht op De Banne, Buitenveldert, Slotermeer en Reigersbos.

Het project brengt verschillende generaties Amsterdammers in contact met fotografie, ­cultuur en elkaar. Door mee te doen aan workshops en masterclasses werken de buurtbewoners aan het in beeld brengen van hun gedachtes over de wijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden