Fotomodellen melden intimidatie en misbruik

Tientallen fotomodellen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van ongewenste intimiteiten, in ernst variërend van aanranding tot stalking en 'vunzige opmerkingen'.

Televisieprogramma Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld dinsdag als eerste naar buiten op de website Beeld Videostill Brandpunt
Televisieprogramma Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld dinsdag als eerste naar buiten op de websiteBeeld Videostill Brandpunt

Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft een dossier met ongeveer dertig van zulke meldingen overgedragen aan de politie, vertelt voorzitter Yannick van der Zwaan. "Justitie heeft de gegevens opgevraagd nadat een model aangifte had gedaan," zegt hij.

De politie Zeeland-West-Brabant bevestigt dat de zedenafdeling de zaak onderzoekt. Veel meldingen gaan over dezelfde persoon, een zestigjarige stylist. Hij geldt als verdachte, maar de politie heeft hem nog niet verhoord, zegt een woordvoerder. De politie is landelijk aan het inventariseren of vaker aangifte is gedaan tegen de man.

'Topje van de ijsberg'
Televisieprogramma Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld dinsdag als eerste naar buiten op de website. De voorzitter van het meldpunt spreekt van 'het topje van de ijsberg'. "Tot nog toe zijn het vooral de grote namen die hun ervaringen naar buiten brengen. Voor onbekende modellen is dat vaak nog een te grote stap. Ik hoop dat dit nu wordt doorbroken."

Ook de Modellenstichting liet aan het programma weten veertien meldingen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen.

Zestigjarige stylist
In de uitzending van dinsdagavond vertelt een twintigjarig amateurmodel hoe de zestigjarige stylist haar borsten en billen betastte tijdens het omkleden. Hij deed dat volgens haar onder het mom van "ik moet je jurk goed doen". Model Megan Versteeg wil vooral andere jonge modellen waarschuwen: "Dat ze nooit alleen naar fotoshoots moeten gaan. Neem iemand mee die je vertrouwt. Als een fotograaf zegt dat je niemand bij je mag hebben, is het al verkeerde boel."

De zedenafdeling heeft het erg druk, vertelt de woordvoerder van de politie. Dat heeft alles te maken met #MeToo, de noemer waaronder de afgelopen weken talloze verhalen over seksuele intimidatie naar buiten kwamen. "Van iedere aangifte moeten we nagaan of er strafbare feiten zijn gepleegd."

De politie vindt het een goede zaak dat slachtoffers zich melden.

Lees ook: #MeToo in het buitenland: bijval, maar ook veel kritiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden