Fotograaf toont 'ware gezicht' Boston-verdachte

Het tijdschrift Boston Magazine heeft nieuwe foto's gepubliceerd van de arrestatie van Dzojochar Tsarnajev, de man die wordt verdacht van de bomaanslagen op de marathon van Boston. De reeks komt van politiefotograaf Sean Murphy, die hiermee protesteert tegen de 'glamourfoto' van de Tsarnajev  op de cover van het blad Rolling Stone.

redactie
Een van de vrijgegeven foto's: de arrestatie van Dzjochar Tsarnajev. De rode stip op zijn voorhoofd is van een laserlicht op een geweer. Een politieman heeft hem onder schot. Beeld Boston Magazine
Een van de vrijgegeven foto's: de arrestatie van Dzjochar Tsarnajev. De rode stip op zijn voorhoofd is van een laserlicht op een geweer. Een politieman heeft hem onder schot.Beeld Boston Magazine

De BBC meldt dat de politiefotograaf 'uit zijn functie is gezet'. Hij had geen toestemming gevraagd om deze foto's openbaar te maken. De politie van de staat Massachusetts zegt dat de foto's ook niet aan andere media zullen worden gegeven.

Een jeugdfoto van Tsarnajev siert de cover van het komende nummer van Rolling Stone. Er is in de VS een hevige discussie ontstaan over de foto. Velen vinden, net als de politiefotograaf, dat Rolling Stone de verdachte verheerlijkt, en dat hij wordt afgebeeld als een popster. Twee winkelketens, CVS en Walgreens, hebben gisteren besloten dit nummer van Rolling Stone niet te zullen verkopen. Murphy zegt te vrezen dat dergelijke foto's anderen kunnen aanzetten tot een vergelijkbare terreurdaad.

Onder schot
De foto's die Murphy nu heeft vrijgegeven zijn gemaakt tijdens de arrestatie van Tsarnajev op 19 april. De verdachte werd opgepakt in de achtertuin van een huis, waar hij zich in een boot had verstopt. Boston Magazine heeft als kop bij de foto's gezet: 'The real face of terror'. Op twee van de foto's (zie ook boven) is een rode stip van een laserlicht te zien op zijn voorhoofd: hieruit blijkt dat een politieman hem onder schot had en hem had kunnen doden.

Bij de aanslagen bij de finishlijn van de marathon in Boston kwamen op 15 april drie mensen om het leven. Er raakten 260 mensen gewond. De broer van Dzjochar Tsarnajev, Tamerlan, kwam om bij een achtervolging door de politie. Ook een politieman verloor toen het leven.

null Beeld Rolling Stone
Beeld Rolling Stone
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden