Plus

Fotograaf toont Amsterdam op z'n Madurodams

Hij deed het eerder met New York, met Antwerpen en met heel België. En nu 'doet' hij het met Amsterdam: resizen. Met een geheel ander beeld van de hoofdstad tot gevolg.

Onbewust interpreteren kijkers de foto's van Léonard als beeld van iets heel kleins Beeld Jasper Léonard
Onbewust interpreteren kijkers de foto's van Léonard als beeld van iets heel kleinsBeeld Jasper Léonard

De Belgische fotograaf Jasper Léonard (1985) wijzigde het formaat van Amsterdam met speciale Tilt-Shiftlenzen. Zodat het op de vervreemdende foto's, die tegelijkertijd scherp en onscherp zijn, lijkt alsof we naar maquettes kijken. Amsterdam herleid tot zijn Madurodamversie?

Of, zoals de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het in het voorwoord van Amsterdam Resized zegt: 'Het grootse Amsterdam herleid tot de kleinste proporties. De beelden van fotograaf Jasper Léonard zoomen uit om in te zoomen op wat de stad zo uniek maakt.'

Ietwat cryptisch, dat 'zoomen uit om in te zoomen'. En als je de foto's zo ziet, kun je je niet aan de gedachte onttrekken dat er iets met die foto's is gedaan. We zien in ieder geval de stad Amsterdam zoals we die niet eerder zagen.

Sommige foto's lijken foto's van bouwpakketten. Die poppenhuisjes langs het Damrak, de kruising voor het Rijksmuseum. En we zien een gracht met rondvaartboten. Een kade met van die boompjes die je ook in landschappen ziet met modelspoor­treinen. Boompjes die je in zakjes kunt kopen. Poppetje op een fiets erbij. Minilantaarns.

Geplooid rubber
Maar niets in Amsterdam Resized is gefotoshopt, zegt Jasper Léonard achter in het boek, waar hij uitlegt hoe hij tot deze manier van fotograferen is gekomen en hoe Tilt-Shift­lenzen werken. 'Mijn passie voor beeld ontwikkelde zich (...) door het plezier dat ik beleefde aan het on­besuisd prutsen aan cameralenzen.'

Een van die lenzen die Léonard gebruikte is een 45-mm Tilt-Shiftlens, 'waarbij het rubber aan de lens zodanig geplooid wordt dat het beeld op bepaalde plaatsen op karakteristieke wijze aan scherpte verliest'.

Onze hersenen, aldus Léonard, interpreteren Tilt-Shiftfoto's onbewust als beelden van iets zeer kleins. Het mooist zijn de foto's die vanuit de hoogte zijn genomen. Voor Amsterdam Resized klom Léonard op daken, in kranen en stapte hij in vliegtuigen en in een luchtballon. Met verbluffend resultaat.

Jasper Léonard: Amsterdam Resized, Lannoo, €16,99, 144 blz. Meer beeld op het Instagramkanaal van de fotograaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden