Foto opstand Jemen wint World Press Photo van het jaar

Een foto van een vrouw die een gewond familielid vasthoudt in een moskee die is ingericht als veldhospitaal tijdens de protesten in Jemen. Dat is de World Press Photo 2011, zo maakte een internationale jury vandaag bekend in Amsterdam.

ANP/Redactie
Winnaar van de World Press Photo 2011. © Samuel Aranda, Spanje, voor The New York Times. Beeld
Winnaar van de World Press Photo 2011. © Samuel Aranda, Spanje, voor The New York Times.

Het winnende exemplaar is van de hand van de Spaanse fotograaf Samuel Aranda.

Hij maakte de foto op 15 oktober vorig jaar voor The New York Times, toen demonstranten in de hoofdstad Sanaa het vertrek eisten van president Ali Abdullah Saleh.

Aranda krijgt naast de eer ook 10.000 euro van de organisatie.

Hele regio
Volgens de jury spreekt de foto voor de hele regio. 'Hij staat voor Jemen, Egypte, Tunesië, Libië, Syrië; voor alles wat zich heeft afgespeeld in de Arabische lente', aldus een van de leden. 'Maar hij laat ook een intieme kant zien van wat er is gebeurd.'

Juryvoorzitter Aidan Sullivan noemde 2011 een bijzonder jaar met 'catastrofale gebeurtenissen' als de tsunami in Japan en de Arabische lente, die nog altijd voortduurt. Veel inzendingen gingen daar volgens hem over. Hij roemde de fotografen die hun leven op het spel zetten door verslag te doen van de opstanden in de Arabische wereld. Aranda is daar een van, aldus Sullivan.

Vijf Nederlandse winnaars

De jury reikte verder prijzen uit in negen categorieën aan 57 fotografen uit 24 landen. Onder hen ook vijf winnaars uit Nederland: Rob Hornstra, Ilvy Njiokiktjien, Paolo Woods, Ton Koene en Pavel Prokopchik. Zo sleepte Hornstra een eerste prijs in de wacht voor zijn serie over Sochi Singers in de categorie kunst en entertainment.

Fotograaf Ton Koene, die regelmatig voor de Volkskrant werkt vanuit Afghanistan, won de 2e prijs in de categorie portretten (series) met een serie portretten van rekruten bij een politieschool in Kunduz, Afghanistan.

Njiokiktjien werd tweede bij hedendaagse kwesties, Paolo Woods kreeg een derde prijs in de categorie dagelijks leven. Pavel Prokopchik werd derde met een foto in de categorie kunst en entertainment.

Hipstamatic
De World Press Photo is voor de 55e keer georganiseerd. De jury moest dit jaar kiezen uit 101.254 inzendingen. Daaronder zaten volgens Sullivan ook afbeeldingen die gemaakt waren met de telefoonapplicatie Hipstamatic. Maar geen enkele was van voldoende kwaliteit om een prijs te winnen, aldus de juryvoorzitter.

Rekruten bij een trainingscentrum van de politie in Kunduz, Afghanistan. © Ton Koene. Tweede prijs in de categorie portretten (series). Beeld
Rekruten bij een trainingscentrum van de politie in Kunduz, Afghanistan. © Ton Koene. Tweede prijs in de categorie portretten (series).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden