Plus

Forum: Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!

De hoge peilingen bleken geen luchtkastelen: Forum voor Democratie bestormt de Provinciale Staten in Zuid-Holland, door daar als grootste partij uit de bus te komen. In Noord-Brabant wordt Forum de tweede partij achter VVD.

Een foto van Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) voorafgaand aan de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingenBeeld ANP

"Wij staan bovenaan! Wij staan bovenaan!," het echoot door het Figi Hotel in Zeist, waar de aanhang van Forum de verpletterende overwinning in Zuid-Holland heeft ontvangen. Uit het niets is het daar de grootste partij, in Noord-Brabant de tweede, net achter de VVD.

Er klinkt gejuich bij het verlies van het 'partijkartel', de traditionele partijen. Net als een stevig 'Boe!', bij de winst van GroenLinks. "Nu de rest van Nederland nog," jubelt een FvD'er in de zaal. "Dit is het bewijs dat Nederland iets anders wil dan wat de oude partijen laten zien. Geen raar klimaatbeleid, slimmer immigratiebeleid en opkomen voor ondernemers. Fantastisch begin van de avond dit!''

Effectieve campagne
Het lijkt de oogst van een effectieve campagne, die Baudet omboog tot een referendum over de coalitiepartijen. Hij plaatste zich buiten de orde door te stellen dat 'een stem op de VVD, een stem op GroenLinks is'. Ergo: de andere partijen, het is eenheidsworst.

En Baudet vestigde vooral de aandacht op zich door een niche als 'klimaatontkenner' op te eisen. De invloed van de mens op het klimaat is gering, stelt hij. Alle klimaatdoelen van Parijs, en de maatregelen die het kabinet wilt nemen zijn 'klimaatgekte'.

Het zou '1000 miljard euro kosten' en de opwarming van de aarde slechts '0,00007 graden' schelen. De boodschap echode door de hele campagne. Al stond er een leger van wetenschappers tegenover - en later ook de rekenmeesters van CPB en PBL- die de beweringen van Baudet ronduit onjuist bestempelden.

Toch dreven er -volgens I&O Research- PVV-kiezers richting de partij, net als 50Plus-stemmers en - in mindere mate- ook CDA'ers, VVD'ers en SP'ers.

Controverse
Geen controverse rond Forum voor Democratie die hen ervan kon weerhouden. Ook de neteligheden van de afgelopen dagen niet. Daags voor de stembusgang haalde Baudet en secondant Hiddema zich de woede van het gros van de andere partijen op zich, in de nasleep van de aanslag in Utrecht. Terwijl de anderen hun campagne staakte, zette Forum een partijbijeenkomst in het Kurhaus maandagavond door. En daar koppelde Baudet 'het beleid van open grenzen' van de afgelopen kabinetten direct aan de aanslag.

"Kotsmisselijk,'' werd Rob Jetten (D66) daarvan. "Smerige politiek,'' aldus Jesse Klaver (GroenLinks). Maar tijdens het slotdebat bij de NOS herhaalde Baudet zijn woorden. Hoe 'vreselijk, narcistisch en egocentrisch' premier Rutte en anderen het daarna ook noemde.

Voor de achterban van Baudet, bleek uit reacties, was het juist muziek in de oren. A la Pim Fortuyn zagen zij juist een politicus 'die de vinger op de zere plek durft te leggen'. "Hoe moeilijk dat ook is,'' aldus Baudet.

Smetje
Niet dat de Forum-campagne smetteloos was. Lijsttrekker van de partij voor de Eerste Kamerverkiezingen, Henk Otten, zaaide verwarring over of Forum nu wel of niet voor een nexit is. Eerst bij een optreden bij WNL, later nog meer in debat bij Radio 1. Daar zei Otten ineens dat hij 'eerst wil kijken hoe de brexit afloopt'.

Otten beweerde zelfs dat 'het woord nexit' niet in het verkiezingsprogramma van de partij voorkomt. Dat is wel zo. Baudet moest eraan te pas komen om Otten te corrigeren: Forum is wel degelijk voor een nexit, zei hij.

Uiteindelijk bleek het een kleine rimpel voor de partij om zich ruimschoots te nestelen in de Provinciale Staten, en straks de Eerste Kamer. Punt één op de agenda is 'het van tafel krijgen' van de Klimaatwet, die de Tweede Kamer al wel heeft aangenomen.

Verder is de opstelling richting het kabinet een constructieve, bezweerde Baudet. Anders dan de PVV zal het samenwerken door 'punten te pakken waar het kan', zelfs met het partijkartel.

Lees alle alles over de Provinciale Statenverkiezingen in het liveblog.

De uitslagen van de Statenverkiezingen zijn hier te volgen

Publiek van Forum voor Democratie (FvD) tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden