Forum voor Democratie stuurt leden naar tellingen stembureaus

Forum voor Democratie heeft een nieuwe, niet bestaande, functie bedacht voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag: die van 'waarnemer'.

David van Unen

In een zondag geüpload filmpje op het YouTube-kanaal van Forum voor Democratie roept landelijk partijleider Thierry Baudet leden op zich aan te melden als 'FVD-verkiezingswaarnemer'. "Om te zorgen dat ook elke stem telt."

De 394 stembureaus in Amsterdam worden woensdag bemand door voornamelijk vrijwilligers. "Zomaar mensen die zich hebben aangemeld via de gemeente om dit te doen," zegt Baudet in het filmpje. "We hebben geen enkele garantie dat dit ook eerlijk gebeurt."

Het filmpje wekt de indruk dat de vrijwilligers die woensdag tellen niet te vertrouwen zijn en het tellen oneerlijk gebeurt. Daadwerkelijke verkiezingswaarnemers worden (vaak door westerlijke) landen ingezet in, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken ze noemt, 'jonge democratieën'. Plaatsen waar het verloop van verkiezingen eerder extra aandacht verdient dan in Amsterdam, dus.

Van wantrouwen in de stembusgang hier is echter geen sprake, zegt een woordvoerder van FVD. Het is de partij volgens hem puur te doen om transparantie. Daarom wordt leden van de partij gevraagd zich aan te melden en woensdagavond bij een van de stembureaus naar het tellen te gaan zitten kijken.

Openbaar
Die 'waarnemers' zijn wat een woordvoerder van de gemeente betreft - net als andere Amsterdammers - van harte welkom op de stembureaus. Het tellen van stemmen is al jaren openbaar, de enige voorwaarde is dat het proces niet verstoord wordt. Het is voor het eerst dat een politieke partij volgelingen centraal oproept het stemmen tellen bij te wonen.

Lees ook: Schreeuwend tekort aan stemmentellers in Amsterdam

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden