Forum voor Democratie schorst Henk Otten

Forum voor Democratie heeft senator Henk Otten geroyeerd. In een persbericht beschuldigt de partij hem van ‘vermoedelijke fraude met overheidssubsidie voor politieke partijen’. Otten is woedend en zegt zijn zetel in de Eerste Kamer niet op te geven.

Henk Otten. Beeld ANP
Henk Otten.Beeld ANP

Otten is mede-oprichter van de partij en ligt al langer in de clinch met zijn partijleider Thierry Baudet. Nadat Otten in een interview openlijk kritiek had op Baudet, werd Otten het partijbestuur uitgezet. Ook maakte de partij bekend dat Otten in het verleden een keer een betaling aan zichzelf zou hebben gedaan uit de partijkas voor allerlei werkzaamheden zonder dat daar toestemming voor was gegeven. Dat geld is overigens terugbetaald.

De nieuwe beschuldiging gaat een stap verder. De partij – die verder elke verdere toelichting weigert – stelt in een persbericht dat het het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat er mogelijk malversaties hebben plaatsgevonden met subsidiegeld. Ook is beslag gelegd op de bankrekening van een toeleverancier die een valse factuur zou hebben ingediend.

De partij heeft bij het opmaken van de jaarrekening over 2018 een intern onderzoek ingesteld. Daarbij kwamen naar eigen zeggen ‘malversaties’ aan het licht. Volgens een accountant is er geen deugdelijke administratie gevoerd en is geen verantwoording afgelegd voor ‘aanzienlijke contante betalingen van leden en andere supporters van Forum voor Democratie die tijdens bijeenkomsten in het land boeken en promotieartikelen kochten’.

Otten was in die periode penningmeester. Volgens het partijbestuur is nu gebleken dat hij in die periode een ‘ongeoorloofde betaling aan een relatie heeft gedaan’. Die is teruggevorderd en inmiddels weer terugbetaald. Ook zou een samenspanning aan licht zijn gekomen met de toeleverancier die de valse factuur indiende. Reden om het lidmaatschap van Otten op te zeggen.

Otten zelf reageert woedend en spreekt van ‘smaad’. Hij is niet van plan zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven. Op Twitter laat hij weten: ‘Ontving zojuist van Baudet brief waarin mijn FvD-lidmaatschap wordt opgezegd. Volgens de beproefde methode Baudet wordt mij deze keer fraude in de schoenen geschoven om politiek af te rekenen. Sta volledig achter het gevoerde beleid, dit is smaad! Blijf gewoon lid van de Eerste Kamer.’

Otten zegt tegenover de NOS dat hij juridische stappen overweegt. Hij wil openheid van zaken geven tegenover de andere leden van FvD, maar heeft hier geen kans toe gekregen omdat hij bewust geroyeerd is voor de openbare ledenvergadering. ‘Dit is gewoon laag. Dan zal ik mij op een andere manier moeten verdedigen’, aldus Otten. ‘Er zijn mensen die mijn verhaal kunnen bevestigen. Ik ben bereid om alle uitleg te verschaffen.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden