Update

Fortis misleidde beleggers

AMSTERDAM - Fortis is 'op plan' en 'sterk'. Dit zei topman Jean-Paul Votron van de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar in juni 2008, vlak voordat de financiële problemen van Fortis aan de oppervlakte kwamen. Beurswaakhond AFM deelde een forse boete uit voor die woorden, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Fortis wilde in 2007, samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland, ABN Amro overnemen. Door het uitbreken van de kredietcrisis was deze overname voor Fortis echter een te zware last.

Op 5 juni 2008 schetste Votron tijdens een presentatie de financiële positie van het concern te positief. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat onjuist en misleidend. De woorden van Votron stonden volgens de AFM ''haaks op de negatieve ontwikkelingen'' van het concern. De AFM legt hiervoor twee boetes op van ieder 144.000 euro.

Daarnaast krijgt Fortis boetes voor het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie. Dat hangt samen met een artikel in De Financiële Telegraaf op 14 juni 2008 over moeilijkheden rond de verkoop van onderdelen van ABN Amro aan Deutsche Bank. De informatie in de krant was volgens de AFM juist. Fortis had na publicatie de koersgevoelige informatie openbaar moeten maken.

Ook hiervoor deelt de toezichthouder twee boetes uit van 144.000 euro. In totaal krijgt Fortis een boete van 576.000 euro. Bestuursvoorzitter Bart De Smet van Fortis zei in beroep te gaan.

Advocaat Adriaan de Gier zei in een reactie namens FortisEffect een claim te hebben ingediend tegen het Belgische Fortis en de toenmalige bestuurders. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en advocaat Hendrik Jan Bos, die een zaak heeft aangespannen tegen Votron, reageerden positief. ''Het gaat om de kern van onze zaak, misleiding in juni 2008. Ze zeiden 'het gaat goed, terwijl het niet goed ging'', aldus Bos.

Woensdag publiceerde het beursgenoteerde Fortis, dat overbleef nadat het concern in oktober 2008 werd opgedeeld, de jaarcijfers. De verzekeraar boekte een nettowinst van 1,2 miljard euro. In 2008 was sprake van een verlies van 28 miljard euro. Het bedrijf meldde verder aandeelhouders weer dividend te gaan betalen. Beleggers zetten het aandeel bijna 2 procent hoger. Fortis maakte woensdag tevens bekend zijn naam te wijzigen in aegas. Het ontbreken van de hoofdletter in de naam zou het eenheidsgevoel versterken. Dinsdag werd al bekend dat de naam Fortis, door de integratie met ABN Amro, uit het Nederlandse straatbeeld zal verdwijnen. (ANP)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde Fortis voor 560.000 euro boetes op. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden