Forse winst bij Philips

AMSTERDAM - Philips heeft zijn jaarwinst over 2006 gered door de verkoop van zijn chipdivisie. Inclusief de opbrengst van deze transactie haalde het elektronicaconcern vorig jaar een nettowinst van 5,4 miljard euro.De verkoop bracht 4,5 miljard euro op. Zonder deze eenmalige meevaller zou de winst bij Philips zijn gedaald van 2,9 miljard in 2005 tot 0,9 miljard vorig jaar. De omzet nam zes procent toe tot bijna 27 miljard euro.

Philips meldt een sterk laatste kwartaal van 2006. De nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 680 miljoen euro. Dat is opmerkelijk omdat de kwartaalomzet onveranderd op 8,1 miljard uitkwam. Het concern was minder kwijt aan belastingen dan een jaar eerder.

Philips heeft vorig jaar zeven overnames gepleegd om zijn positie op onder meer de markt voor medische systemen te versterken.

Investeren in de divisie medische systemen is één van de speerpunten van Philips. In het vierde kwartaal heeft dit onderdeel een bedrijfsresultaat van 311 miljoen euro geboekt. Dat was in dezelfde periode een jaar eerder 267 miljoen euro.

Door zijn chipdivisie van de hand te doen, hoopt Philips minder afhankelijk te zijn van de wisselvallige markt voor halfgeleiders.

De markt voor consumentenelektronica bleek in het vierde kwartaal lastig. De prijzen van

platte televisies staan onder druk door concurrentie. De omzet van de divisie nam hierdoor vier procent af tot 3,2 miljard euro. Philips spreekt van een 'uitdagende' consumentenmarkt, wat bedrijfsjargon is voor een tegenvallende markt.

Desondanks denkt Philips met zijn Ambilight-televisies, die met lichteffecten tv-kijken aangenamer moeten maken, een sterke troef in handen te hebben.

Bij de huishoudelijke apparaten en producten voor persoonlijke verzorging daalde het bedrijfsresultaat licht tot 164 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met hoge reclamekosten en een aantal eenmalige tegenvallers.

Bij de lichtdivisie viel het resultaat in het vierde kwartaal tegen: het daalde van 157 tot 141 miljoen, door een bijzondere post.

De meevallende nettowinst is voor Philips reden de aandeelhouders in 2007 een hoger dividend te geven. zij kunnen zestig cent per aandeel tegemoet zien. Dat was vorig jaar nog 44 cent. Het gaat om de sterkste verhoging van het dividend in tien jaar, aldus bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee.

Hij voorziet voor dit jaar een groei van het bedrijfsresultaat voor belastingen en afschrijvingen van zeker 7,5 procent. Kleisterlee kondigde nieuwe afslankingen in de organisatie aan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden