Forse toename stadionverboden Ajaxfans

Het aantal Ajaxfans met een stadionverbod is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd. Op dit moment mogen 244 Ajaxsupporters het stadion niet in.

Maarten van Dun
Schermutselingen tussen Ajax-fans en de politie op het Leidseplein in 2013. Beeld anp
Schermutselingen tussen Ajax-fans en de politie op het Leidseplein in 2013.Beeld anp

Sinds 1 juli hebben zestien supporters een stadionverbod opgelegd gekregen, meldt Ajax. De KNVB registreerde vorig seizoen 229 stadionverboden voor Ajaxfans. In 2010 waren het er negentig. Volgens Ajax zijn de meeste stadionverboden kortdurend en opgelegd voor kleine vergrijpen.

Ook landelijk is een forse groei zichtbaar: in 2010 werd de maatregel 333 keer ingezet. Het aantal stadionverboden met een termijn van twee jaar of langer is verdrievoudigd ten opzichte van het gemiddelde van de laatste tien jaar.

Een stadionverbod kan worden opgelegd via de rechter, op aanvraag van het Openbaar Ministerie, én als een club een melding doet bij de KNVB. In het geval van de Ajaxfans blijkt dat 143 van hen het verbod kregen via het OM, terwijl Ajax in 96 gevallen zelf melding deed. Daarmee is Ajax strenger dan gemiddeld: landelijk zijn de clubs verantwoordelijk voor slechts een kwart van de stadionverboden, de rest komt via het OM.

In seizoen 2014-2015 werden 890 Nederlandse voetbalsupporters de toegang tot het stadion ontzegd. In ruim een kwart van de gevallen ging het toen om Ajaxfans.

Veel te veel
Het aantal Ajacieden met een verbod zal mogelijk nog flink oplopen: de kans is aanwezig dat alle 126 supporters die twee weken geleden sportcomplex de Toekomst bezetten, zo'n maatregel aan hun broek krijgen. Dat is ironisch: de supporters zijn onder andere boos omdat zij vinden dat er veel te veel stadionverboden worden uitgedeeld.

Volgens Ajax en de KNVB zijn het vooral grote incidenten die voor de groei sinds 2005 hebben gezorgd: de bestorming van het ADO-supportershome in 2006 door zeventig Ajaxfans, het vuurwerk bij de bekerfinale van 2014 in de Kuip (48 stadionverboden) en een vechtpartij tussen de harde kernen van PEC Zwolle en Ajax in november vorig jaar.

Volgens de KNVB is het stadionverbod niet populairder geworden als strafmaatregel, 'maar er is wel een groeiend besef dat het individu moet worden aangepakt, niet een hele groep.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden