Forse toename neonazi's

AMSTERDAM - Het aantal neonaziactivisten is in vier jaar vertienvoudigd, van veertig naar vierhonderd. Het aantal racistische incidenten is vorig jaar afgenomen, maar het geweld tegen personen bleef op gelijk niveau.

Dat concluderen onderzoekers Jaap van Donselaar en Willem Wagenaar in de vandaag verschenen Monitor Racisme en Extremisme van de Anne Frankstichting. De activisten zijn niet georganiseerd in traditionele politieke partijen, maar in bewegingen als Blood & Honour en Voorpost.

Tot hun ideologie behoort de roep om terugkeer van het nationaalsocialisme, het verheerlijken van geweld en rechtvaardiging van gewapende strijd tegen vijanden als 'het Joodse complot', overheid, politie, inlichtingendiensten en politieke tegenstanders, aldus het rapport.

Uit de monitor blijkt dat er mogelijk duizenden 'meer of minder racistische' zogenoemde Lonsdalejongeren zijn. De samenstellers zijn het niet eens met inlichtingendienst AIVD, die concludeerde dat het probleem beperkt is. De onderzoekers vinden dat de AIVD een te beperkte definitie van racisme hanteert.

Islamofobie is volgens de onderzoekers toegenomen. Hierbij gaat het onder andere om het toegenomen geweld tegen de moslimgemeenschap en het meer gedogen van tegen moslims gerichte uitspraken. (HET PAROOL)

Op de mouw van de jas van een neonazi prijkt een adelaar en de tekst: Ik ben trots een Duitser te zijn. Foto GPD/David Heerde Beeld
Op de mouw van de jas van een neonazi prijkt een adelaar en de tekst: Ik ben trots een Duitser te zijn. Foto GPD/David Heerde
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden