Forse strafeisen in afpersingszaak Amsterdamse Hells Angel

Door een manoeuvre van justitie is een cruciaal getuigenverhoor in de soep gelopen in de zaak tegen de Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie (55), zijn beweerde criminele compagnon Donald Groen (50) en hun acht medeverdachten.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Getuige Jessica van Boven was na tweeënhalf jaar soebatten naar Nederland gekomen om te spreken over de jarenlange afpersing waarvan haar man Remko van Lent en zij aangifte hebben gedaan.

Na ruzie met het Team Getuigenbescherming waren ze jaren geleden uit het beschermingsprogramma gegooid. Een arbiter bepaalde dat justitie de afspraken alsnog moest nakomen, mits de getuigen toch zouden verschijnen. Maandag legde Van Boven een emotionele verklaring af, waarin ze zei dat justitie het gezin meer leed heeft berokkend dan de verdachten hadden gedaan.

Maandagavond kreeg Van Boven van het Team Getuigenbescherming een brief waarin onder meer stond dat ze haar geheimhoudingsplicht had geschonden. Het stel vreesde wéér uit het beschermingsprogramma te worden gezet en daardoor konden de verhoren niet worden afgerond.

Wanhoop
'Ik kán echt niet meer, ik wíl niet meer, het is kláár!' riep Van Boven gistermorgen in haar getuigencabine. 'Mijn kinderen zijn bang me niet terug te zien!' De rechters troffen achter de schermen 'een zielig hoopje mens'.

Een geïrriteerde rechtbankvoorzitter Jacco Janssen tegen verantwoordelijk officier van justitie Marjolein Verwiel: 'Had u nou niet éven kunnen wachten met die brief? Een onhandiger moment was toch niet denkbaar?!'

Achteraf bezien was dat beter geweest, bevestigde Verwiel, maar het team dacht dat de getuige weer naar haar onbekende verblijfplaats in het buitenland kon, zodat haar man naar Nederland kon komen voor zijn verhoor. De rechtbank en de advocaten willen uitzoeken of het justitieteam de getuige op een onrechtmatige manier heeft beïnvloed.

Tegen verondersteld crimineel kopstuk Groen heeft het Openbaar Ministerie 10 jaar gevangenisstraf geëist, wegens zijn leidende rol in een reeks afpersingen. De Amsterdamse Hells Angel Harrie Stoeltie hoorde 7 jaar cel tegen zich eisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden