Forse straf voor Amsterdamse relschopper tijdens G20

De 21-jarige Peike S. uit Amsterdam heeft maandag een straf van twee jaar en zeven maanden opgelegd gekregen voor zijn aandeel tijdens de rellen bij de G20-top in Hamburg eerder dit jaar.

Het Parool
Peike S. liet zijn gezicht niet zien in de Duitse rechtbank Beeld anp
Peike S. liet zijn gezicht niet zien in de Duitse rechtbankBeeld anp

S. zou tijdens de hevige rellen in de Noord-Duitse stad twee flessen naar twee politieagenten hebben gegooid. Ook wordt hem verweten dat hij zich tijdens zijn arrestatie heeft verzet.

De Amsterdammer werd volgens de Duitse omroep NDR geboeid de rechtszaal binnengebracht. Daar kon hij rekenen op de luidruchtige bijval van het publiek. Te allen tijde hield S. zijn gezicht bedekt in de rechtbank en hij sprak tijdens de behandeling van zijn zaak geen woord. De man zat sinds 7 juli in voorarrest.

Schok
Volgens de NDR ging er tijdens het uitspreken van het vonnis een schok door de rechtszaal. De eis besloeg een jaar en negen maanden, wat een gebruikelijke straf is voor dergelijke misdrijven. De rechter rekende hem de vergrijpen duidelijk een stuk zwaarder aan dan de officier van justitie.

De rechter erkende in zijn motivering dat in het verleden belagers van agenten er meestal genadiger vanaf kwamen, maar zei dat de politie absoluut niet vogelvrij is voor sensatiebeluste geweldplegers.

De politieman uit Berlijn die een fles op zijn hoofd en been kreeg, zei als getuige dat hij een klap tegen zijn helm had gevoeld. Het deed even pijn maar hij raakte niet gewond en kon de vermoedelijke gooier arresteren ondanks diens tegenwerking.

Gewonde agenten
S. is niet de enige Nederlander die moet voorkomen. Ramon L. uit Nijmegen (33) wordt beschuldigd van het gooien van stenen en flessen naar politiemensen en -voertuigen. Voor de behandeling van zijn zaak heeft de rechtbank nog geen datum vastgesteld, aldus het Duitse OM.

In totaal heeft de Duitse justitie een aanklacht opgesteld tegen 109 relschoppers. De G20 kwam op 7 en 8 juli in Hamburg bijeen. Het was dagenlang onrustig in de stad. Op 7 juli telde de politie al 111 gewonde agenten. De Duitse krant Bild houdt het totale aantal gewonde politiemensen op bijna vijfhonderd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden