Forse stijging stadionverboden in voetbal

Het aantal stadionverboden dat in het afgelopen seizoen 2014-2015 is opgelegd aan voetbalsupporters is met bijna de helft gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Fans vieren overwinning op PSV Beeld ANP
Fans vieren overwinning op PSVBeeld ANP

Vooral door enkele grote incidenten ligt het aantal verbanningen met 890 een stuk hoger dan in 2013-2014, toen er 572 stadionverboden werden uitgedeeld. Ook is het aantal fans dat in beroep gaat tegen de straf een stuk hoger dan in 2013-2014, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

De meeste straffen worden uitgedeeld voor geweldsdelicten, maar ook het afsteken of in bezit hebben van vuurwerk is een van de hoofdredenen voor een straf. De meeste stadionverboden werden opgelegd voor overtredingen rond FC Den Bosch-FC Oss (98) en AS Roma-Feyenoord (80).

Zoals elk seizoen geldt voor zo'n 80 procent van de gestraften dat het hun eerste stadionverbod is. De voetbalgerelateerde politie-inzet, inclusief opsporing achteraf en voorbereiding vooraf, bleef rond de 300.000 uur. De helft hiervan wordt besteed aan de eredivisie, 20 procent aan de eerste divisie en 15 procent aan Europees voetbal. Ajax-Paris Saint-Germain (7000 uur) en Feyenoord-AS Roma (6500) vroegen de meeste aandacht.

Nationaal kostte FC Den Bosch-FC Oss (3000 uur) de meeste inzet. Het CIV turfde in totaal 822 incidenten rond voetbalwedstrijden, waarvan 509 plaatsvonden binnen het stadion. Zowel binnen als buiten het stadion gaat het in de meeste gevallen om incidenten met vuurwerk (35 procent).

Vechtpartijen en het gooien van voorwerpen vormen beide 10 procent van het aantal incidenten. Het aantal wedstrijden dat werd ingeschaald onder de noemer 'laag risico' steeg licht, maar het aantal combiregelingen dat supporters verplicht om georganiseerd naar de wedstrijd te reizen bleef gelijk. 'We zullen nog meer gaan samenwerken met gemeenten, voetbalclubs, KNVB, Openbaar Ministerie, Rijksoverheid en andere betrokken partijen om te zorgen voor een daling van overlast rond voetbalwedstrijden', zegt Will van Kollenburg van het CIV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden