Forse stijging aantal doden door meningitis in VS

Meer mensen dan eerder gedacht hebben in de Verenigde Staten injecties gekregen met een besmette pijnstiller. Daardoor lopen ongeveer 14.000 patiënten kans om hersenvliesontsteking (meningitis) te krijgen.

Een laborante verzamelt flesjes met hersenvocht van met meningitis besmette patiënten. Beeld ap
Een laborante verzamelt flesjes met hersenvocht van met meningitis besmette patiënten.Beeld ap

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC ligt het aantal risicogevallen 1000 hoger dan eerder geraamd. Inmiddels zijn 14 patiënten overleden sinds de ongekende uitbraak van de ziekte en 170 mensen zijn ziek. Het aantal zieken is sinds woensdag explosief gestegen, constateert de CDC. Twee dagen geleden stond de teller nog op 119 zieken en 11 doden. 'En het einde is nog niet in zicht', aldus Dr. J. Todd Weber van CDC.

Strafrechtelijk onderzoek
De bron van de ziekte is een verontreinigd geneesmiddel tegen rugpijn. Een afgevaardigde van de Amerikaanse Senaat, Richard Blumenthal, heeft een strafrechtelijk onderzoek aangevraag bij de procureur-generaal Eric Holder. 'Ik wil geen voorbarige conclusies trekken, maar er zijn genoeg feiten aanwezig om een onderzoek te starten naar het bedrijf dat de pijnstillers heeft geproduceerd', aldus Blumenthal.

Tot nu toe zijn in 11 staten gevallen van meningitis bevestigd. Indiana was donderdag de elfde Amerikaanse staat die ten minste één ziektegeval liet noteren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden