PlusColumn

Forse meningen, maar een geweldloos debat

null Beeld Wolff
Beeld Wolff

De aanslag op moslims in Nieuw-Zeeland is walgelijk en weerzinwekkend. Op het moment dat ik dit schrijf, is het aantal doden opgelopen tot 49. De dader was een fascist.

In Nederland waren er enkele 'weldenkenden' die onmiddellijk naar rechtse politici, journalisten en wetenschappers wezen, alsof die medeschuldig, of op zijn minst medeverantwoordelijk zouden zijn.

Nasrdin Dchar bijvoorbeeld. Geen slecht acteur, hij kreeg voor zijn kunnen zelfs een Gouden Kalf, maar als ethicus heb ik hem toch minder hoog zitten. Hij reageerde op een tweet van de wetenschapper Ruud Koopmans die schreef: 'Vandaag zijn we allemaal moslims, want dit is een aanval op ons allemaal en alles waar we voor staan.'

Zelfs na honderdvijftig keer lezen kan ik hier geen enkel spoor van rechtsradicalisme in zien, wat niet vreemd is, want Ruud Koopmans is allesbehalve een rechtsradicaal.

Maar Dchar tweette: 'Beste Ruud. De rechtsextremist die dit heeft gedaan staat voor nota bene dezelfde ideologie als politici zoals Wilders en Baudet. Misschien kun je je beter uitspreken tegen die ideologie. Daar hebben moslims veel meer aan.'

Velen vonden dit een uitstekende reactie van Dchar.

Ik niet.

Beste Dchar. Ruud Koopmans, Thierry Baudet en Gert Wilders hebben nog nooit opgeroepen tot geweld tegen wie dan ook. Nergens! Ze hebben net als ik en jij forse meningen, maar willen het debat geweldloos voeren. Deze aanslag hebben ze allemaal in ferme taal veroordeeld.

Dat ze bijvoorbeeld minder vluchtelingen willen, de islam schuldig achten aan de achteruitgang van onze samenleving en noem maar op, kun je weerzinwekkend vinden, maar ze roepen niet dat de oplossing voor hun problemen een gewelddadige moet zijn. Ze proberen juist een politieke oplossing in de Tweede Kamer te vinden. Dat is precies het verschil met de moordenaar in Nieuw-Zeeland. Het is dus sowieso niet dezelfde ideologie.

Ik hou jou niet verantwoordelijk voor de moord op Theo van Gogh omdat je dezelfde 'ideologie' zou hebben als Mohammed Bouyeri. Ik heb zeker opvattingen over de islam waar jij het niet mee eens zal zijn. Het ventileren van die opvattingen hoop ik zo scherp mogelijk te doen.

Als ik zeg dat de bakker smerig brood bakt en mijn buurman vermoordt de bakker, dan ben ik, omdat ik kritisch was, niet schuldig of medeschuldig aan die moord. Als een andere buurman stelt dat hij dat brood juist heerlijk vond, ben ik nog steeds niet schuldig.

undefined

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden