Forse eisen overval Lucky Hall

AMSTERDAM - Justitie eist drie tot zeven jaar cel voor vier mannen voor een reeks overvallen - waaronder de gewapende overval op een volle gokhal aan de Ten Katestraat, waarbij twee keer werd geschoten. Het personeel van gokhal Lucky Hall aan de Ten Katestraat kampte nog met de naweeën van de gewelddadige overval zes dagen eerder, toen drie gewapende mannen op zondag 10 februari binnenliepen voor een identieke herhaling. Weer werd geschoten; in de grond, in het plafond. Weer renden de verbijsterde klanten in paniek naar achteren. Weer moest het personeel de kluis openen.

Het duurde twee minuten, maar de medewerkers van de Lucky Hall zullen zich 'die vervloekte overvallers' hun leven lang heugen, voorspelde mede-eigenaar Niels Kooijman de rechtbank gisteren in een emotionele slachtofferverklaring.

Door 'het stel imbecielen' zijn levens verziekt en hebben Kooijman en zijn personeel nu het gevoel dat ze 'altijd over hun schouder moeten kijken'. Misschien gaat de zaak failliet of kunnen sommige personeelsleden nooit meer werken.

Kooijman zat aan een tafeltje tussen de twee verdachten die waren komen opdagen: Yasin C. (21) en Mart B. (22). De twee andere verdachten, Yassine A. (19) en Karim el M. (19) waren in het huis van bewaring gebleven.

Hoewel de twee overvallen op Lucky Hall sterke overeenkomsten vertoonden, stonden de vier gisteren alleen voor betrokkenheid bij de laatste terecht. De zaak rond de eerste overval heeft justitie niet rond kunnen krijgen.

Tijdens die laatste overval liep al een onderzoek naar de groep verdachten, die de recherche in beeld had gekregen na een serie 'zeer professionele' overvallen op geldtransporten in West, die sterke gelijkenissen vertoonden.

Een videowagen van de recherche hield C.'s woning aan de Saaftingestraat in Osdorp in de gaten. De beveiligingscamera's van Lucky Hall registreerden 10 februari hoe drie mannen met bedekte gezichten en capuchons over het hoofd de overval pleegden. Op de beelden uit de Saaftingestraat lijken drie mannen in dezelfde jassen negen minuten later C.'s woning binnen te gaan, om daar omgekleed weer uit te komen.

In de woning vond de recherche verscheidene geldzakken die bij de overval waren buitgemaakt - plus mokers, bivakmutsen, handschoenen, een 'slotentrekker', breekijzers en veel jassen, waaronder volgens justitie de jassen die bij de overvallers van Lucky Hall hadden gedragen. Bij enkele verdachten werden ook grote geldbedragen gevonden, de grootste 2,75 ton cash.

De groep zou ook voorbereidingen hebben getroffen voor overvallen op geldlopers bij supermarkten. Op 5 januari zouden enkele verdachten geprobeerd hebben de geldloper te overvallen in de Dirk van den Broek aan de Bilderdijkstraat, maar daarvoor is geen bewijs. De roof mislukte doordat de geldloper even terugliep naar de wagen omdat hij iets was vergeten. Een dag later volgden 'voorobservaties' bij de Vomarsupermarkt aan het Bos en Lommerplein, eerder al was de Dirk van den Broek aan het Sierplein 'afgelegd'.

B.'s dna is aangetroffen in twee opengebroken auto's in Castricum. Aan de hand van bloedsporen probeert officier van justitie Carolien Cnossen C. te veroordelen voor nog een reeks inbraken in bedrijven en een school. Uitspraak 17 juli. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden