Forse boetes voor te weinig lesuren

DEN HAAG - Zestien middelbare scholen en tien mbo-opleidingen krijgen een boete omdat er het afgelopen jaar veel minder uren les werd gegeven dan verplicht is.Dat schrijft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs aan de Tweede Kamer. De boete varieert van een paar duizend tot een paar honderdduizend euro. Opleidingen die net onder de norm van 1040 lesuren per jaar zaten, krijgen nog geen boete, maar komen wel onder verscherpt toezicht te staan.

De belangenvereniging van scholen, de VO-raad, denkt dat Van Bijsterveldt op dit besluit terug zal komen. De scholen kregen pas vorig najaar te horen dat hun leerlingen recht hebben op minimaal 1040 uren les per jaar. Dat komt neer op veertig schoolweken van 26 uur. Eerder bleek dat het grootste deel van de scholen hier niet aan voldeed.

''Het is voor scholen ontzettend moeilijk om zo snel de roosters aan te passen,'' zegt Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. ''Wij willen ook dat ze heldere regels hebben waaraan ze zich moeten houden, maar dat is nu nog niet te doen.''

Slagter zegt de brief van de staatssecretaris als 'een voorzet' te beschouwen. ''Daar komt ze nog wel op terug als we gaan overleggen.'' De raad waarschuwde eerder dat het veel scholen niet zou lukken de norm te halen.

Gemiddeld geven de scholen 52 uur te weinig les. Ouders klagen over de grote uitval van lesuren. Door vergaderingen van leraren zijn scholieren vaak ver voor het begin van de zomervakantie vrij. Bovendien vallen lessen vaak uit als een docent ziek is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden