Forse boete voor huisjesmelkers in Centrum en Noord

De gemeente Amsterdam heeft opnieuw forse boetes opgelegd aan enkele beruchte huisjesmelkers. Zo zijn aan de Pakistaan Ziauddin Choudrey boetes voor in totaal 60.000 euro opgelegd; van Choudrey werd in juli een complex illegale woningen aan de Nieuwezijds Voorburgwal door de dienst Wonen dichtgespijkerd.

Bart Middelburg
Het complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal 51 werd in juli gesloten. Beeld Google Maps
Het complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal 51 werd in juli gesloten.Beeld Google Maps

Ook aan de exploitant van een soort pension aan de Hagedoornweg in Noord is een boete van 60.000 euro opgelegd. Bij dat pension, waar illegaal woonruimte werd verhuurd aan vooral Bulgaren, deed de gemeente in november een inval.

De boetes maken deel uit van beleid waarbij huisjesmelkers, in de woorden van wethouder Wonen Freek Ossel, 'het leven zuur wordt gemaakt'.

Het in juli gesloten complex van Choudrey beslaat de Nieuwezijds Voorburgwal 51, doorlopend in de Dirk van Hasseltsteeg 42, 44 en 46. In het complex was volgens de brandweer een 'gevaarlijke en onveilige situatie' ontstaan. De deuren waren er niet brandwerend en er waren geen rookmelders of vluchtwegen.

Bovendien maakte de eigenaar zich schuldig aan illegale woningonttrekking. De woningen werden illegaal verhuurd, en daarnaast werkte op de eerste verdieping van het complex in het verleden een groot aantal Bulgaarse prostituees.

Ziauddin Choudrey, wiens naam eind jaren negentig al eens opdook bij een witwasaffaire, heeft de gemeente toegezegd verbeteringen te zullen aanbrengen in het complex en illegale woningverhuur te staken.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden