Update

Fors lagere straf voor jonge invalide gijzelnemer

In de bestraffing van twee minderjarige overvallers en gijzelnemers is de Amsterdamse rechtbank spectaculair afgeweken van wat het Openbaar Ministerie had geëist.

null Beeld anp
Beeld anp

In plaats van zeven jaar gevangenisstraf krijgt de nu 18-jarige Sheldon V. een voorwaardelijke jeugddetentie van twee jaar, wat betekent dat hij op vrije voeten blijft. Zijn mededader, Stephan T. (nu 17) krijgt niet de verlangde vier jaar plus tbs, maar achttien maanden in een jeugdinrichting.

Volwassen keuzes
Justitie wilde de jongens, die gewapende overvallen op winkeliers pleegden en een man in Nieuw-Vennep gijzelden, laten veroordelen volgens het volwassenenstrafrecht, omdat ze 'volwassen keuzes' hadden gemaakt en 'buitengewoon koelbloedig' te werk gingen. De rechtbank ziet daar, blijkens het vonnis, niets in. Stephan zou, aldus het oordeel, in een normale gevangenis vooral veel bijleren van andere gedetineerden.

Voor zijn mede-dader Sheldon, die een totale dwarslaesie overhield aan een politiekogel, wordt celstraf 'inhumaan' genoemd. 'Verdachte, een jongeman van net 18 jaar, is reeds voor zijn leven gehavend.'

Slachtofferverklaringen
De rechtbank geeft zeer uitvoerige motivaties bij de twee vonnissen, zeker ook om tegemoet te komen aan de gevoelens van de slachtoffers, die in deze zaak een belangrijke rol speelden. Om hen de gelegenheid te geven hun verhaal te doen had het OM verzocht de zaak in de openbaarheid te behandelen, wat niet gebruikelijk is bij minderjarige daders. De jongens, die vrijwel geen medewerking verleenden aan het justitiele onderzoek voorafgaand aan de zitting, werden daardoor drie dagen lang geconfronteerd met veel slachtofferverklaringen en publiciteit.

De gegijzelde man uit Nieuw-Vennep, waar de jongens na een mislukte overval toevallig in huis belandden, baarde opzien door hen ter zitting vergiffenis te schenken. De jongens pleegden onder dreiging van een neppistooltje en een lashamer in minder dan twee maanden tijd een serie overvallen op snackbars en winkels, steeds met geringe buit. Het geld werd besteed aan wiet. Ze hebben beide een strafblad en komen uit een volledig mislukte opvoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden