Update

Formatie Italië lijkt problematisch te worden

De parlementsverkiezingen in Italië lijken uit te lopen op een politieke patstelling. De centrumlinkse partij van Pier Luigi Bersani is de grootste in het Italiaanse lagerhuis, terwijl de coalitie van voormalig premier Silvio Berlusconi winst in de Senaat niet lijkt te kunnen ontgaan. Komiek Beppe Grillo lijkt het ook verrassend goed te hebben gedaan. In beide kamers boekte hij goede resultaten.

Redactie
Komiek Beppe Grillo lijkt het verrassend goed te hebben gedaan. Beeld ANP
Komiek Beppe Grillo lijkt het verrassend goed te hebben gedaan.Beeld ANP

De uitslagen voorspellen weinig goeds voor de pogingen van de huidige regering om stevige hervormingen door te voeren. De hervormingen zijn nodig om Italië uit de economische crisis te leiden en de markt tot rust te brengen. Een stabiele coalitie kan alleen te werk gaan als in beide kamers van het parlement een meerderheid is om het beleid goed te keuren. Dat Bersani zijn aartsrivaal Berlusconi de hand reikt om een 'grote coalitie' te vormen is zo goed als uitgesloten.

Een stembureau in Rome, vandaag. Beeld getty
Een stembureau in Rome, vandaag.Beeld getty

Nieuwe verkiezingen
Politici en journalisten speculeren al over de mogelijkheid om meteen opnieuw naar de stembus te gaan. Anderen opperen een nieuwe 'regering van nationale eenheid', zoals het zakenkabinet van Mario Monti, dat Italië sinds november 2011 regeert. President Giorgio Napolitano had Berlusconi toen naar huis gestuurd omdat hij met zijn weinig solide financieel-economische beleid het vertrouwen van de beurzen had verloren. Daardoor werd het voor Italië steeds duurder om de enorme staatsschuld te herfinancieren.

Lage opkomst

Het is niet ondenkbaar dat de verkiezingsuitslag een onwerkbare situatie oplevert en er binnen enkele maanden opnieuw verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Met een percentage van nog geen 75 was de opkomst de laagste sinds de oprichting van de Italiaanse republiek na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een lage opkomst kan doorgaans worden gelezen als een afstraffing van de zittende partijen. Het winterse weer, met sneeuw en regen, kan er ook toe hebben bijgedragen dat veel Italianen deze stembusgang aan zich voorbij lieten gaan.

Pier Luigi Bersani brengt zijn stem uit op de eerste dag van de verkiezingen Beeld ap
Pier Luigi Bersani brengt zijn stem uit op de eerste dag van de verkiezingenBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden