Forensische experts Mexico kunnen stroom lichamen niet aan

Er worden duizenden verminkte lichamen gevonden in Mexico. Mensen die zijn vermoord en vaak ook gemarteld, en daarna zijn achtergelaten in een boerderij, op straat, of in een massagraf. Het is aan de forensische experts om deze lichamen te identificeren, en om bewijsmateriaal te verzamelen tegen de daders.

Forensische experts aan de slag op lokatie. Beeld ap
Forensische experts aan de slag op lokatie.Beeld ap

Sinds 2006 zijn er meer dan 40.000 mensen vermoord in de Mexicaanse oorlog tegen de drugskartels. Zeker in het noorden van het land, langs de grens met de Verenigde Staten, worden de mortuaria overspoeld.

'Wij hebben faciliteiten voor 20 lichamen', vertelt dokter Jose Gutierrez Silva, hoofd van de forensische dienst in de stad Durango, tegen de BBC. 'We hebben twee koelwagens gehuurd om de rest van de lijken in te kunnen bewaren.'

In de staat Durango zijn in een maand tijd zo'n 250 lichamen gevonden in verschillende massagraven. In de staat Tamaulipas waren dat er in korte tijd 190. Omdat de lokale mortuaria dergelijke hoeveelheden niet aankunnen, worden de doden naar de hoofdstad gestuurd.

Te weinig personeel
Maar ook hier komen ze personeel tekort. Tien jaar geleden werkten er 454 mensen bij de Forensische Medische Service (Semefo), nu zijn dat er al 1500. De UNAM, de grootste universiteit van Mexico Stad, introduceert volgend jaar een nieuwe opleiding om meer mensen te trainen in de forensische wetenschap. Het duurt echter nog jaren voordat deze zijn opgeleid en actief in het veld kunnen zijn.

Het is bovendien een weinig aantrekkelijk beroep. Het is niet alleen emotioneel uitputtend, maar ook gevaarlijk. Drugsbendes dringen lijkenhuizen binnen om de lichamen van hun dode kameraden terug te halen. Bovendien zouden onderzoekers en forensische experts in verschillende staten veelvuldig worden bedreigd, omdat bendes willen voorkomen dat enig bewijs ooit zijn weg vindt naar de rechtszaal.

Lichamen als vuilnis
Ondertussen blijven de lichamen binnen stromen. De meeste doden die uit het noorden komen, blijken geen band te hebben met criminele organisaties. Het zijn migranten die op weg waren naar de Verenigde Staten, in de hoop daar een beter leven te krijgen. Ze werden gekidnapt door bendes die hopen losgeld voor hen te krijgen. Als blijkt dat ze niets opleveren, worden ze afgemaakt en als vuilnis weggegooid.

De meeste doden verdwijnen in een anoniem graf. Maar forensische experts proberen zoveel mogelijk van hen een naam te geven, zodat ze naar hun familie kunnen worden gestuurd, en worden begraven.

Door de drukte gaat dat niet altijd goed. Alejandro Espinoza uit Honduras wist dat zijn broer en zijn neef in het noorden van Mexico waren afgeslacht, zo schrijft persbureau Reuters, omdat hij hun bebloede lichamen op een krantenfoto herkende. Maar toen hij het lichaam van zijn neef Carlos op de luchthaven ging ophalen, lag de verkeerde persoon in de kist. 'Mijn neef is zwart', vertelt Espinoza. 'Dit was een indiaan.'

DNA-database
Honderden familieleden staan in de rij om DNA af te staan, omdat ze willen weten of hun vermiste familieleden in een massagraf zijn gevonden, terwijl anderen juist niet naar voren durven te stappen, uit vrees voor de drugskartels. De regering wil nu een nationale DNA-database aanleggen, zodat de lichamen gemakkelijker geïdentificeerd kunnen worden, maar het is nog een hele uitdaging om daar een protocol voor te ontwikkelen.

Twee slachtoffers van de drugsoorlog. Beeld ap
Twee slachtoffers van de drugsoorlog.Beeld ap
Militie die heeft gezworen de bende Los Zetas uit te schakelen. Beeld AFP
Militie die heeft gezworen de bende Los Zetas uit te schakelen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden