Forensische aanpak GGD Amsterdam mogelijk landelijk

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil kijken of de Amsterdamse aanpak van de GGD bij het onderzoeken van lichamelijk letsel bij kwetsbare groepen kan worden toegepast in heel Nederland.

Minister Hugo de Jonge Beeld ANP

De GGD Amsterdam heeft een apart programma voor forensisch onderzoek bij zwakke groepen als kinderen, ouderen en verstandelijk beperkten. Zij kunnen niet altijd goed voor zichzelf opkomen.

Door gedegen onderzoek moet mishandeling en misbruik eerder in beeld komen, zodat het kan worden gestopt.

Getrainde ogen
Dat De Jonge de Amsterdamse werkwijze mogelijk landelijk uitrolt, schrijft hij in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Rens Raemakers en Vera Bergkamp (beiden D66). Zij brachten het Letselspreekuur Plus van de GGD Amsterdam onder de aandacht van De Jonge, na een artikel in Het Parool.

"Ik ben blij dat de minister advies vraagt aan de GGD Amsterdam en de overkoepelende GGD Nederland over het verder verbreiden van de werkwijze," aldus Bergkamp. "Een advies vragen is nog niet hetzelfde als het concreet toepassen van de werkwijze, maar het is een eerste stap."

D66 wil dat er voldoende foren­sische kennis beschikbaar is voor kwetsbare groepen. Bergkamp: "Daarbij gaat het om goed getrainde ogen en handen die beschikbaar zijn voor kwetsbare mensen, niet om samenwerkingsverbanden op papier."

Lees ook: Zo sporen forensisch artsen naar verdacht letsel voor de GGD

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden