Plus

Forensisch onderzoeker over dna-hit Milica van Doorn: 'Koude rillingen'

De koude rillingen liepen over de rug van forensisch onderzoeker Arnoud Kal toen hij vorige week zag dat zijn laboranten een dna-match hadden gevonden in de 25 jaar oude moordzaak van de Zaanse Milica van Doorn. 'Dit dossier is nooit onze afdeling af geweest.'

DNA-deskundige Arnoud Kal van het Nederlands Forensisch Instituut. Beeld anp
DNA-deskundige Arnoud Kal van het Nederlands Forensisch Instituut.Beeld anp

Kal is coördinator van het dna-verwantschapsonderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij was op de afdeling aanwezig toen een match werd gevonden in het dna-verwantschapsonderzoek naar de moord op de Zaanse Milica van Doorn.

De 19-jarige werd in 1992 verkracht en vermoord toen ze na een feestje onderweg was naar huis. Kal: "Dit is een zaak waar we al sinds 1992 aan werken. Het dossier is nooit van onze afdeling af geweest, zo'n zaak leeft enorm binnen de organisatie. Toen we de match zagen, was er eerst verbazing. Het zal toch niet waar zijn?"

"De koude rillingen liepen over mijn rug. Ik dacht: het lijkt dat het is gelukt! Na 25 jaar is de zaak misschien eindelijk opgelost. Eindelijk kunnen we de familie duidelijkheid geven. Dat is een heel bijzonder gevoel."

Het resultaat kwam afgelopen week, toen laboranten van het NFI het dna van 133 Turkse vrijwilligers onderzochten die door de politie waren gevraagd hun dna af te staan. Door geavanceerde technieken kan het NFI bepalen of één van de vrijwilligers familie is van degene die het spoor achterliet bij Milica van Doorn.

"Dat komt doordat een bepaald stukje dna, het y-chromosoom, niet verandert binnen de mannelijke lijn van een familie. Dus opa, zoon, kleinzoon en neven hebben allemaal datzelfde dna. Vind je iemand met hetzelfde y-chromosoom als in het dna dat bij het slachtoffer is achtergebleven, dan zit je in de juiste familie," legt Kal uit.

1 op 1 miljard
Nadat een hit was gevonden, ging de politie met die informatie verder. Kal: "Wij vertellen de politie of er sprake is van bijvoorbeeld een vader-zoonrelatie of een oom-neef-verhouding."

De politie onderzoekt vervolgens welke familieleden in de stamboom aansluiten bij ander bewijs. In de zaak van Van Doorn kwam de politie terecht bij een 47-jarige man die had geweigerd zijn dna af te staan voor het verwantschapsonderzoek. Kal: "Er waren twee mensen die hadden geweigerd hun dna af te staan, zes mannen waren nog op vakantie."

Toen het dna van de verdachte alsnog werd getest, bleek het celmateriaal gelijk aan het spoor bij het slachtoffer, met een kans van 1 op 1 miljard.

Milica van Doorn werd op 19-jarige leeftijd gedood, in 1992. Beeld anp
Milica van Doorn werd op 19-jarige leeftijd gedood, in 1992.Beeld anp

Turkse wortels
Het is de eerste keer in Nederland dat op deze manier in een moordzaak een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek tot zo'n resultaat leidt.

Eerder werd het bijzondere middel ingezet in de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra, en ook daar leidde het tot de ontmaskering van de dader. Maar daar kwam de oplossing doordat boer Jasper S. niet had durven weigeren zijn dna af te staan toen de politie hem dat vroeg. Ook in een aantal zedenzaken werd het middel met succes ingezet.

Leids laboratorium
De politie zocht ditmaal nadrukkelijk binnen Turkse families omdat getuigen kort na de moord spraken over een man met een Turks uiterlijk die in de buurt van de plaats delict was gezien.

Ook had een Leids laboratorium al bepaald dat het dna dat bij Van Doorn was achtergelaten afkomstig was van iemand met wortels in Turkije.

Kal: "De aanname was bovendien dat de man met regelmaat in de wijk kwam. Milica van Doorn is niet gevonden aan een doorgaande weg, waardoor het politieteam dacht dat de man de wijk waarschijnlijk vaker bezocht. Dat hielp bij het opstellen van de selectie."

Een dna-verwantschapsonderzoek is niet eenvoudig in te zetten, legt Kal uit. "Er een juridische drempel, het kan alleen bij ernstige misdrijven worden gebruikt, waarvoor de maximale gevangenisstraf 8 jaar of meer is. Het dna-spoor waarmee wordt vergeleken moet aan bepaalde kenmerken voldoen en de link met het misdrijf moet heel sterk zijn. Dit kun je niet doen met dna dat op een peuk is aangetroffen, om de hoek bij een overval."

Een politiemedewerker tijdens de persconferentie over de dna-hit in de zaak Milica van Doorn. Beeld anp
Een politiemedewerker tijdens de persconferentie over de dna-hit in de zaak Milica van Doorn.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden