Update

Foppen: vergoeding voor slachtoffers besmette zalm

Consumenten die ziek zijn geworden door met salmonella besmette gerookte zalm, krijgen een vergoeding. Dat meldde visfabrikant Foppen vanavond aan persbureau ANP.

Beeld anp

'Een vergoeding zal worden verleend aan consumenten van wie (aantoonbaar) vaststaat dat zij ziek zijn geworden als gevolg van de salmonellabesmetting van gerookte zalmproducten van Foppen', zo stelt het bedrijf in een verklaring. Consumenten die voor een schadevergoeding in aanmerking denken te komen, moeten een aanvraagformulier invullen.

Zeker 950 mensen in Nederland werden ziek na het eten van besmette gerookte zalm van Foppen. Het gaat om besmettingen met de Salmonella Thompson-bacterie. Drie mensen zouden zijn overleden ten gevolge van een infectie met de bacterie.

Aannemelijk maken
'Mensen moeten aannemelijk kunnen maken dat zij de zalm hebben gegeten', aldus Martin de Haan, directeur personenschade van Cunningham Lindsey Nederland, het expertisebureau dat optreedt namens de verzekeraar van Foppen. 'Het moet juridisch aantoonbaar zijn. Er zullen specifieke vragen worden gesteld om hierover voldoende duidelijkheid te krijgen.'

Elk geval zal afzonderlijk worden bekeken. Over de hoogte van de vergoeding kon De Haan geen mededelingen doen. 'We kijken wat juridisch gerechtvaardigd is in Nederland, qua materiële en immateriële schade. De concrete kosten die de mensen hebben gemaakt, zijn belangrijk. En wat het smartengeld betreft, daar zijn geen wettelijke regels voor. In feite moeten we kijken wat de rechter in soortgelijke situaties zou toekennen.'

Aangiftes
De slachtoffers die aangifte wilden doen, trekken hun aangiftes tegen visfabrikant Foppen niet in, ondanks het bericht over de schadevergoeding van Foppen. Dat zei letselschadespecialist Yme Drost zondagavond.

'Dit zijn twee trajecten die je los van elkaar moet zien', aldus Drost. 'Foppen heeft na de eerste besmettingen uitermate slecht gecommuniceerd. Mensen konden zich niet aan de indruk onttrekken dat Foppen zich er gemakkelijk vanaf wilde maken. Mensen die hun schade meldden, kregen vervolgens niets te horen. Dat heeft bij mijn cliënten veel kwaad bloed gezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.