Foodtrucks en rollende keukens krijgen meer ruimte in de stad

Foodtrucks en andere rollende keukens, die lang door regelgeving en een ingewikkeld vergunningssysteem werden verhinderd, krijgen de komende twee jaar meer ruimte in de stad.

Foodtruck bij het Rollende keukens festivalBeeld Amaury Miller

Restaurantjes in trucks, koffiebarretjes op bakfietsen en keukens in oude busjes zijn al enkele jaren in opkomst - initiatieven als het 'Weekend van de Rollende Keukens' en 'Kanen' bij Ten Kate zijn onverminderd populair.

Toch mogen deze nieuwe straatondernemers door de strenge regelgeving
omtrent straatverkoop nog bijna nergens langs de openbare weg staan. Er is een klein aantal ventplaatsen met lange wachtlijsten, waarvan de vergunningen bijna uitsluitend bij hotdog- en ijskarren liggen. Ook mag er op straat geen verse, bederfelijke waar worden verkocht.

Nieuwe locaties
Het college van B en W maakte vandaag baan vrij voor een pilot, waarbij er in alle stadsdelen behalve Noord en Centrum locaties worden aangewezen die in aanmerking komen voor de exploitatie van voedselwagens. Het betreft het initiatiefvoorstel 'Lekker eten op de Amsterdamse straten' van gemeenteraadsleden Rik Winsemius (PvdA) en Marco de Goede (GroenLinks).

Half februari wordt de pilot besproken in de raad en worden de nieuwe locaties bekend gemaakt. Daarna kunnen exploitanten zich aanmelden om in aanmerking te komen voor de nieuwe vergunning.

Guerillalunch
Lotte Wouters, die al enkele jaren voedselwagens met gezonde en duurzame waar vertegenwoordigt met haar bedrijf The Food Line-up, juicht de pilot toe. Zij startte de discussie over het lastige gemeentebeleid twee jaar geleden met een gratis 'guerrillalunch' op het Beursplein. 'Door de rigide regelgeving bestáát streetfood eigenlijk bijna niet bij ons, afgezien van ijs, hotdogs en haring. Zonde!' zegt ze. 'Het is echt geweldig dat de gemeente nu een deur openzet voor deze jonge ondernemers.'

Wel zegt Wouters benieuwd te zijn naar de precieze invulling van de pilot. 'Wat mag er, en wat niet? Een hamburger van de houtskoolgrill, zou dat kunnen? Je hebt niet alleen met de vergunningen te maken, maar ook bijvoorbeeld met de brandweer en de Voedsel en Warenautoriteit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden