Schuim

Foodies maken eerst foto's, zoals anderen bidden voor het eten

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Tunes Around The World Lunch.

Cocktail magiër Michito Kaneko en zijn vertaler Andrés López. 'Not just serving a cocktail, it's about serving a story as well.' Gelukt!Beeld Schuim

Lunch is voor mij ontbijt. Dat komt ervan, als nachtelijk ridder van borrelend Amsterdam.

"Ik ga Japanse cocktails drinken," zeg ik, net wakker, tegen mijn vriendin.

Zij, zorgzaam: "Eet je wel een boterhammetje in de tram?"

"Hoeft niet," zeg ik, "er zijn hapjes van Taiko."

Klein inkijkje in een mal leven.

In het Conservatorium Hotel zitten ze al klaar voor een masterclass van 'cocktail magiër' Michito Kaneko. Hij gaat enkele van zijn signature cocktails serveren.

In de Tunes Bar klinkt lounge­muziek. Mijn body kan dat nog niet helemaal plaatsen. Op de bar staan twintig martiniglazen koud te worden met ijsklontjes. Erachter is een Japanse meneer met vlinderdas druk met schillen en snijden van het een of ander. Een barman vraagt of ik koffie wil. Dat is prima tekst.

Op de menukaart zie ik vier cocktails. Vier. Kom op, Hans, je kunt dit. Er zijn wel meer mensen die af en toe een avond- én ochtenddienst draaien.

Bij de bar staat kenner Maurits Wetemans. Alles in de Japanse bartenderij is discipline. Hoe ze staan is gestoeld op martial arts. Michito vertelde hem dat hij er vier jaar over heeft gedaan een fles op de juiste manier te openen.
"Het is gewoon echte science."

Het woord is aan de magiër zelf. Hij zegt dingen in het Japans, die zijn vertaler aan ons doorvertelt. Michito komt uit Nada, bakermat van de saké.

De eerste vier jaar van zijn opleiding mocht hij inderdaad geen drank aanraken. De vorm van het ijs, de opstelling van de flessen. En nooit voorover buigen tijdens het snijden! Pas toen schonk hij zijn eerste cocktail.

De man weet het wel te brengen. Ik zou langzaam wel wat te drinken lusten. Op tafel komen langoustines en coquilles en krab op ijs. De foodies maken eerst foto's, zoals anderen bidden voor het eten.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

De eerste cocktail is met een siroop gemaakt van saké, met tequila en gin. Ik kan het ook niet helpen. Aan de rand zit een vlinder van sinaasappelschil.

"Deze houden we erin," zegt buurman Paul van der Linden. "Een lekker frisse, fruitige rakker." Het is nog waar ook.

De volgende komt in een cognacglas. De porties zijn beheerst. Er plakken sesam en zoutkorrels aan de rand. De basis is gin.

Buurman en ik: fris, fruitig.

En zo gaat dat verder en verder. We eten krab met ijs van groene curry en wagyu sukade die met een aanraking van je houten stokje al uit elkaar valt. En nog meer fris en fruitigs.

Twee uur geleden ging mijn wekker. En over een uur zit in de tram een tevreden mens.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Tunes Around The World Lunch
Waar Tunes Bar, Paulus Potterstraat
Wie Michito Kaneko, Hugo Engels, Robert Lee, Albert van Beeck Calkoen, Ingmar Voerman, Paul van der Linden, Maurits Wetemans, Tessa Kroon
Wanneer dinsdag 21 november, 12.00 tot 15.00 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ***
Hans had anders muesli en yoghurt gegeten rond deze tijd

Team Conservatorium Hotel: Sander Lucardie, Theor Verplancke, Robert Lee, Fleur de Pont en Hugo Engels.Beeld Schuim
Vanessa Dawson (Culinessa) en Sophie van der Meer (Elle Eten). Altijd eerst foto's, zoals anderen bidden voor het eten.Beeld Schuim
Grote drankkenners, Albert van Beeck Calkoen (Mister Cocktail) en Ingmar Voerman (Ingmar Drinkt), en groot hobbyist Jean-Paul Schaddé van Dooren (Cityguys).Beeld Schuim
Erik Kuipers (Esquire), Rosanna Mattheijer (Dutch girl on the blog) en Paul van der Linden (Society World).Beeld Schuim
Roy Bakker (Playboy) en Tessa Kroon (World Class): 'Mijn eerste keer in Schuim hangt bij mijn moeder op de koelkast. 'Ik kom nog wel een keer,' zei ik.' Graag gedaan.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden