Plus

Food Court moet Magna Plaza weer op de radar zetten

Veel dutjes en pingpongen waren nodig voor het plan stond: een Amsterdams foodcourt hartje binnenstad. Volgende maand gaat het open, in Magna Plaza. 'Zo pak je een landmark terug.'

Herman Stil
Laurens van Rooijen (l) en Edwin Spier: 'We belden met restaurants waar Amsterdammers komen.' Beeld Lin Woldendorp
Laurens van Rooijen (l) en Edwin Spier: 'We belden met restaurants waar Amsterdammers komen.'Beeld Lin Woldendorp

Ze stonden met de poten in het cement, in de loods waar ze hun laatste (toegegeven: weinig levensvatbare) horeca-avontuur uitprobeerden. De Italiaanse pizzaovens voor de horeca werden geen succes.

Laurens van Rooijen en Edwin Spier hadden net de vraag gekregen of ze een plan voor een restaurantverdieping in het wankele winkelcentrum Magna Plaza wilden beoordelen.

Een 'foodhal' die de monumentale toeristenfuik weer op de radar van Amsterdammers moest zetten. Het was best een goed plan, vonden ze. Alleen: het had overal gekund. "Als je echt de Amsterdammers wilt terug lokken, moet je zoiets ook met Amsterdammers doen," zegt Spier.

En: het vooral zelf doen. Dus borst vooruit en zeggen: dat kunnen wij beter. "En vervolgens was de vraag: voeren we het ook uit? En daarna: gaan we er zelf ook staan?"

Spier: "We hebben er veel gepingpongd, veel nagedacht, dutjes op de bank gedaan. Je kunt wel roepen: dat doen we wel even, maar dat roepen er wel meer, zonder dat ze het waarmaken."

Rondje bellen
"We zijn een rondje gaan bellen," zegt Van Rooijen, "met restaurants waar Amsterdammers graag naartoe gaan, waar wij heengaan. Zouden jullie dit doen, durven jullie? Als zíj het zien zitten, dan klopt het gevoel."

"Vele horecazaken in de stad zijn niet meer in bezit van Amsterdammers en worden niet meer uitgebaat door Amsterdammers. In Magna Plaza had zo een Amerikaans foodcourt gekund, met Subway en een McDonald's. Maar uit al die gesprekken bleek dat het ook met Amsterdammers kan. Zo pak je een landmark terug. Terug naar de Amsterdammer, geen tourist trap meer."

Uiteindelijk was de ultieme vraag of ze dit aandurfden. "Hebben we genoeg het gevoel dat we dit aankunnen? In het mooiste monument van de stad, het oude Hoofdpostkantoor, waar mijn schoonouders nog hun hypotheek hebben afgesloten, waar Amsterdammers al jaren niet meer komen? We hadden dit nog nooit gedaan."

Dat ze door de Duitse uitbater Rent24 werden gevraagd, was een gelukkig toeval. In starterswalhalla B.Amsterdam in de Riekerpolder kregen ze drie jaar geleden dakrestaurant Bureau voor elkaar.

"Daar hadden we ook te maken met vastgoedjongens die heel goed een gebouw kunnen managen maar niet weten hoe ze een kloppend, tof verhaal van een restaurant moeten maken."

"Amsterdammers gaan niet naar een restaurant van een vastgoedondernemer. Wij hebben in B.Amsterdam gezegd: laat ons het nu doen en blijf zelf op de achtergrond. Binnen twee maanden stonden we in de Gault Millau."

Anarchisme
Van Rooijen: "Er zit meer anarchisme dan vastgoedwereld in onszelf, maar we weten hoe vastgoedjongens en projectontwikkelaars denken. We hebben ook horecaconcepten geschreven voor de Efteling en de Arena. Maar we hebben best aversie tegen die wereld. Toen cateraar Vermaat in het Rijksmuseum ging zitten, had ik daar wel kanttekeningen bij. Tof uitgepakt hoor, met een goede chef. Maar Vermaat? In het Rijksmuseum?"

"Rent24 heeft de ballen gehad om voor lokale jongens te kiezen," zegt Spier. "Ze hebben een waanzinnig netwerk van internationale horecaconcepten. Maar horecaconcepten overspoelen Amsterdam al. Als je een ander publiek wilt om Magna Plaza weer te laten lopen, dan kom je er niet met ketens."

"Ze zijn op zoek gegaan hoe ze de horecapiraten, lokale partijen, nieuwe ideeën aan zich kunnen binden. Een restaurant als Van 't Spit zit echt niet in de koker van vastgoedjongens. Wij kennen ze."

Met wel tachtig voedselpiraten is gesproken. "We hebben ze allemaal meegenomen, rondgeleid. Voor de één paste het, de ander durfde niet. We hebben er ook verloren die we graag hadden willen hebben. We hebben lang geprobeerd Febo binnen te halen, niet dat gele dingetje uit de Leidsestraat maar een bitterballenbar of iets met knappe snacks. Maar het paste niet bij hen. En het moet wel aan twee kanten klikken."

Ze kennen elkaar via hun vriendinnen. "We hadden wel eens een campertje omgebouwd," zegt Van Rooijen, die onder meer de horeca in Pakhuis de Zwijger heeft gedaan en vijf jaar voor de Rotterdamse horecamagnaat Willem Tieleman (Hotel New York, Euromast) werkte. "Tot we voor het ontwerp en concept van restaurant Bureau extra mankracht nodig hadden; zo is Ed erbij gekomen."

Combinatie werkt
De combinatie bleek te werken. Spier: "We kunnen op niveau mee, maar ook met de poten in het beton staan. Ik ben goed in het concept, Laurens in de business; daar hoef je me niet wakker voor te maken."

Van Rooijen: En als ik bij een bouwvergadering zit, kun je me echt alles wijsmaken."

Op 4 april gaat Food Department open. Er zijn vijftien of zestien kiosken, - daar zijn ze nog niet helemaal uit - drie bars, die Spier en Van Rooijen zelf gaan uitbaten, en een koffiezaak. "We zitten nu bijna helemaal vol," zegt Spier.

"Wij delen in; natuurlijk willen we de trekkers bij de roltrappen en liften hebben, maar de afzuiging is cruciaal. Je kunt geen Griek en een hamburgertent naast elkaar zetten, dan ruikt heel Magna Plaza naar Griekse hamburgers."

De aanstaande cateraars in de Food Court

Entourage Groep

"Ze komen meteen met drie zaken: The Butcher, (hamburgers) Toni Loco (pizza) en een nieuwe pitaformule, Bepita, in de grootste stand. Ze gingen all-in. Dat gaf ons wel een signaal dat het goed zat. Yossi Eliyahoo begrijpt horeca. Dat was zo'n opsteker."

Van 't Spit
"Wij dachten meteen: als we Spit hierheen halen, halen we de Amsterdammer ook. Dan wordt het hier geen tourist trap. Natuurlijk gaan hier toeristen komen, maar dat wordt niet de hoofdmoot. Wíj willen hier zitten."

Sushito
"Ze hebben nu drie zaken in de stad en vallen helemaal in de trend van de pokébowl en sushiburrito."

Lima Lima & Lios
"Gaat de nikkeikeuken doen, Japans/Peruaans. En Grieks streetfood. Hij zit al in het QO hotel. Toen we daar gingen proeven, stonden er acht chefs klaar en kregen we achttien gangen voorgeschoteld. 'Snap je dat we naar een foodhal gaan?' Zegt hij: 'man, dit is geboren voor een foodhal'."

China Supreme
"We wilden echt dat hier geslurpt wordt. In Peking eten ze noedelsoep met een soort hartige pannenkoek. Echt wat je mag verwachten van een goede straat-Aziaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden