Fons Vitae Lyceum voorlopig dicht na brand

Op het dak van het Fons Vitae Lyceum in Zuid heeft woensdag urenlang brand gewoed. Mogelijk ontstond die bij werkzaamheden. Een schilder raakte lichtgewond.

De brand die omstreeks drie uur uitbrak was pas om kwart over zeven meester. De schade die het pand door het vuur heeft opgelopen is dusdanig fors dat er voorlopig geen gebruik van gemaakt kan worden.

Rector David Asser gaat donderdag met een schade-expert het pand in om te inventariseren wat er allemaal nog wel en niet zou kunnen. Voor woensdagavond is hem de toegang ontzegd.

Waterschade
Dat de waterschade flink is weet hij in ieder geval al wel. "Ik heb om half vier onder begeleiding nog mijn autosleutels opgehaald in het hoofdgebouw. Het liep na een half uur al langs het plafond. Dat is natuurlijk alleen maar meer geworden." Op het Fons Vitae Lyceum zijn in ieder geval de rest van deze week geen lessen meer.

De brand was in de wijde omtrek te zien en de afzetting reikte tot aan het Roelof Hartplein en de Apollolaan. Een aantal naastgelegen woningen is uit voorzorg ontruimd. Twintig bewoners die op het moment van de brand thuis waren werden tijdelijk elders opgevangen.

Verf
De brand brak donderdagmiddag iets voor drie uur uit op het dak van de school. Daar wordt geschilderd. Onderdeel van die werkzaamheden is het afbranden van oudere verf, legt Asser uit. Hij vermoedt dat daarbij de brand uitbrak. Een van de schilders ademde rook in en liep lichte brandwonden op. De politie doet verder onderzoek.

Vanwege het ingestelde tropenrooster was het toen de brand uitbrak niet meer druk in de school. De vijftig leerlingen en werknemers die binnen waren konden veilig naar buiten komen.

Sponsjes
Rector Asser is overweldigd door de steunbetuigingen die hij al uit allerlei hoeken kreeg. "Van mensen die bij wijze van spreken met een spons morgen willen komen helpen opruimen tot collegebestuurders van andere scholen die hulp aanbieden." Ook burgemeester Van der Laan heeft zijn steun toegezegd. Eén woning is onbewoonbaar geworden.

De leerlingen van het Fons Vitae hadden nog één reguliere lesweek en een toetsweek voor de boeg. Het schooljaar loopt nog door tot en met 21 juli, wanneer de rapporten uitgedeeld worden.

De brand bezien vanaf de Hondecoeterstraat aan de achterzijde van de school. Beeld Lorianne van Gelder

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden