Plus

Fons Vitae likt wonden na brand: 'We maken er het beste van'

Een paar maanden na de brand die het dak van het Fons Vitae Lyceum verwoestte, is de school weer vol in bedrijf. Met noodlokalen op het schoolplein en een tweede vestiging. 'We maken er het beste van.'

Abdel Nzari, leraar Engels op het Fons Vitae Lyceum, heeft het meubilair nog niet opgesteld. Zijn leerlingen hebben er geen problemen mee Beeld Mats van Soolingen

Elke keer als Jaap Oord, leraar Frans, naar het dak kijkt, raakt hij geëmotioneerd. De zwartgeblakerde balken steken onder het gehavende dak uit van het statige Fons Vitae Lyceum.

Twee maanden zijn er inmiddels verstreken sinds een felle brand het dak verwoestte, maar het ziet eruit alsof het gisteren is gebeurd. En niet alleen het dak is kapot.

Bluswater
De enorme hoeveelheid bluswater heeft het pand grotendeels onbruikbaar gemaakt. Op het schoolplein, waar normaal de fietsen van leerlingen staan, zijn daarom containers geplaatst, als noodlokalen.

Strak en schoon, maar wel containers. "Ik kwam elke ochtend alleen al vanwege het pand met veel vreugde naar mijn werk. Het is echt pijnlijk om te zien," zegt Oord.

Niet dat de school niet haar uiterste best heeft gedaan om weer te kunnen draaien als altijd. Toen bekend werd dat het nog wel een jaar zou duren voordat het gebouw weer in zijn geheel bruikbaar zou zijn, is rector David Asser met de gemeente gaan zoeken naar een geschikt vervangend pand.

De keuze viel uiteindelijk op het voormalige onderkomen van vmbo-school Stelle College aan de Mr. Treublaan bij het Amstelstation.

Oord heeft deze maandag, de eerste echte schooldag van het nieuwe schooljaar, twintig poncho's en regenkapjes meegenomen. Leerlingen moeten namelijk van het Fons Vitaepand naar het Stellegebouw fietsen, ongeveer een kwartier.

Maar met de regenachtige opening van het schooljaar wordt het nog moeilijk er droog aan te komen. "Je moet die kinderen een beetje helpen," zegt Oord.

Anders dan anders
Bij het Stelle College - waar de vmbo-school in juni uit is vertrokken - is de hele zomer als een waanzinnige geschilderd, gepoetst en verbouwd. Voor een gebouw dat eigenlijk was afgeschreven, ziet het er wonderbaarlijk goed uit.

In de gang staan nog dozen, de kantine is wat klein, en niet alle lokalen hebben al stoelen en tafels, maar het werkt. Nicole Voorn, afdelingsleider van de bovenbouw, noemt de start van het schooljaar 'anders dan anders'. "Het is voor niemand echt leuk, maar we maken er het beste van."

Leerlingen zijn zo ingedeeld dat ze zo min mogelijk heen en weer hoeven te fietsen. Docenten moeten dat wel.

Tweedeklasser Anna (13) zoekt met haar vriendinnen naar het juiste lokaal. "Het voelt alsof ik weer een brugklasser ben, omdat ik niets snap van dit gebouw."

Heel andere school
Azhaar (14) baalt dat ze nu een half uur eerder op moet omdat dit gebouw verder weg is van huis en Justus (14) heeft het gevoel dat hij op een heel andere school zit.

Even verderop slepen derdeklassers met puberaal gevoel voor drama stoelen en tafels van het ene naar het andere lokaal.

Niet iedereen is in mineur. Op de tweede verdieping is van de nood een deugd gemaakt. In de klas van de leraar Engels, Abdel Nzari, zitten de eersteklassers op de grond, want de tafels en stoelen zijn nog niet geplaatst. Ze stellen vragen, luisteren aandachtig. Als je het tl-licht wegdenkt, is het bijna een huiskamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden