Update

Fondsen korten op pensioenen, FNV: Beeld dramatischer dan nodig

Als de financiële situatie dit jaar niet verbetert, gaan drie van de vijf grote fondsen volgend jaar korten op pensioenen. Pensioenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, verhoogt de premies en beschouwt het korten van de pensioenen als 'een reële optie'.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De maatregelen zijn nodig om de dekkingsgraad, die nu met 94 procent onder de norm ligt, op peil te brengen. Dat maakte het grootste pensioenfonds van Nederland vandaag bekend. 'Als nieuwe voorzitter van ABP had ik onze deelnemers heel graag beter nieuws gebracht, maar helaas zijn wij bij deze dekkingsgraad genoodzaakt aanvullende maatregelen te treffen', aldus voorzitter Henk Brouwer van ABP. De premieopslag gaat van 1 naar 3 procent. De pensioenen moeten in 2013 mogelijk met ongeveer een half procent worden verlaagd.

PME, dat pensioenen belegt voor werknemers van grote bedrijven als DAF, Draka en Stork, meldt vandaag dat per 1 april 2013 de pensioenen van bijna twee miljoen werknemers en gepensioneerden in de metaalsector worden verlaagd als de dekkingsgraad eind 2012 niet in orde is. Bij PMT (het fonds voor de kleinmetaal) zou het gaan om een vermindering van 6 tot 7 procent van de pensioenen. Netto komt dit neer op een daling van tussen de 10 en 20 euro per maand. Het is nog nooit eerder gebeurd dat in Nederland een pensioenkorting dreigde voor zo'n groot aantal werknemers.

Te dramatisch
Door de lage rentestand en de aanhoudende malaise op de financiële markten zit de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen al een tijd onder de wettelijk vereiste 105 procent, waaronder ABP. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds aan al zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. De stand per 31 december geldt als peildatum. Op basis van de dan geldende dekkingsgraad bepaalt DNB of pensioenfondsen nadere maatregelen moeten nemen om de graad op te krikken.

Volgens FNV Bondgenoten is het beeld dat de dekkingsgraden van pensioenfondsen schetsen 'dramatischer dan nodig'. Met een 'realistischer' bepaling van de rentestanden op zowel de korte als de lange termijn, zouden sommige fondsen minder of niet hoeven te korten, stelde bestuurder Willem Noordman van FNV vandaag.

De Nederlandsche Bank kwam de pensioenfondsen al tegemoet door de rekenrente aan te passen. De fondsen mochten rekenen met de gemiddelde rentestand over de laatste 3 maanden van 2011 in plaats van de rentestand eind december. FNV had graag gezien dat de gemiddelde rente over het hele afgelopen jaar was gebruikt.

Herstelpad
De dekkingsgraad van het pensioenfonds voor PMT kwam eind 2011 uit op 88,5 procent, ruim onder de vereiste 95 procent voor het herstelplan dat het eerder kreeg opgelegd. Half februari wordt volgens PMT duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden om op het herstelpad te komen. 'Het bestuur zal dan een besluit hebben genomen over een mix van aanvullende maatregelen waaronder een (tijdelijke) kortingsmaatregel', aldus het fonds. Het verhogen van de premie zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) hoeft de pensioenen waarschijnlijk niet te verlagen, zo maakte het fonds vandaag bekend. Maar dan moeten de financiële markten zich in 2012 dan wel voldoende herstellen.

Ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) hoeft vooralsnog niet in te grijpen in de pensioenuitkeringen. De dekkingsgraad van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland verbeterde in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 97 procent. In het derde kwartaal van 2011 was dat nog 91 procent. 'We hoeven op dit moment geen pijnlijke extra maatregelen te nemen. Als DNB onze analyse deelt, gaan de pensioenen bij PFZW nu niet omlaag', concludeerde directeur Peter Borgdorff.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden