'Foliumzuur in het brood'

DEN HAAG - Aan brood en broodvervangers moet standaard foliumzuur worden toegevoegd. Dat verkleint het aantal open ruggetjes bij baby's drastisch. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de regering.In Nederland worden bijna vijf op de tienduizend baby's met deze ernstige aandoening geboren. In onder andere de Verenigde Staten en Canada wordt foliumzuur al langer aan het voedsel toegevoegd. Daar is het aantal open ruggetjes sindsdien met tachtig procent gedaald.

De Gezondheidsraad wil wel een duidelijke afbakening waar wel en waar geen foliumzuur in mag zitten. Anders krijgen kinderen er mogelijk te veel van binnen.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan van de Vrije Universiteit deed eerder onderzoek naar de effecten van foliumzuur op de gezondheid. Hij worstelt met het onderwerp. ''Vijf jaar geleden had ik onmiddellijk gezegd: éindelijk. Het is namelijk essentieel dat vrouwen al vóór hun zwangerschap foliumzuur binnenkrijgen. Dus als Piets vriendin vraagt: 'Zullen we een baby maken?' en Piet zegt ja, dan kunnen ze pas een maand later beginnen omdat er eerst foliumzuur geslikt dient te worden.''

Maar zeer veel vrouwen - driekwart van de allochtone en laagopgeleide vrouwen en de helft van de hoogopgeleide vrouwen volgens de Gezondheidsraad - zijn hiervan niet op de hoogte. Ze beginnen pas met het slikken van foliumzuur als ze ontdekken dat ze zwanger zijn, maar dan is de schade al aangericht. Daarbij komt dat ruim één op de tien zwangerschappen ongepland is.

Katans aarzelingen betreffen onderzoeken die wijzen op mogelijke risico's voor de volksgezondheid als foliumzuur aan het voedsel wordt toegevoegd. ''Er zijn wat aanwijzingen dat, als je al kanker hebt, foliumzuur de groei van bijvoorbeeld een darmtumor juist versnelt. En als het K-woord valt, zitten we ineens allemaal rechtop.''

De Gezondheidsraad vindt meer onderzoek hiernaar ook noodzakelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden