Folia luchtig op weg naar het eigen einde

De redactie doet er in het voorwoord van de laatste editie opvallend luchtig over: Folia Magazine is dood.

Joep School
Folia blijft voor de UvA, de HvA krijgt met HvanA een nieuwe titel Beeld anp
Folia blijft voor de UvA, de HvA krijgt met HvanA een nieuwe titelBeeld anp

Na ruim 69 jaar verschijnt het blad van en over Amsterdamse studenten niet langer. Dat wil zeggen: niet langer op papier.

Alleen het eindejaarsnummer zal nog in print verschijnen, daarna gaat Folia online gesplitst verder. Folia blijft voor de UvA, de HvA krijgt met HvanA een nieuwe titel.

In 2011 fuseerde Folia Civitatis, in 1948 opgericht als weekblad van de UvA, met Havana van de hogeschool tot Folia. Tal van bekende schrijvers en journalisten maakten interviews, opinieartikelen of reportages voor de eerbiedwaardige titel, onder wie Joris Luyendijk, Aaf Brandt Corstius en Ton Elias. Op de huidige redactie werken zowel ervaren als jonge, beginnende journalisten.

Te veel ongelezen bladen
Hoofdredacteur Altan Erdogan zegt in een interview met Wieneke Gunneweg (hoofdredacteur Erasmus Magazine, per 1 januari ook volledig online) en Francine Bardoel (hoofdredacteur Univers) over de stap naar online: "Mijn hart als bladenmaker bloedt bij de gedachte dat we voorlopig de laatste Folia op papier maken. Het is vooral een financiële kwestie."

"Daarnaast blijven er te veel bladen ongelezen in de distributiebakken liggen. Dat is niet duurzaam, en je wil het geld ook doelmatig besteden. Vooral studenten op de hogeschool lezen weinig op papier, daar moeten we het hebben van online en van sociale media."

Nostalgisch of niet, de redenatie is helder: een blad (oplage 12.000) drukken is duur, het overgrote deel van de lezers leest hun nieuws online, dus waarom maandelijks die drukpers nog aanzwengelen?

Misschien vandaar dat luchtige. 'Gaan we de inkt en de dode bomen missen? Natuurlijk - maar we hebben het afscheid van de walkman en de stufi ook overleefd.'

Leve online.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden