'Folia is geen spreekbuis van feministische actievoersters'

Folia bericht als journalistiek medium over universiteit en hogeschool en is geen spreekbuis, schrijft hoofdredacteur Altan Erdogan. Hij reageert daarmee op het opiniestuk van Lianne Hooijmans, maandag in Het Parool.

De veelbesproken voorpagina. Beeld Folia
De veelbesproken voorpagina.Beeld Folia

Op twee HvA-faculteiten zijn vrijdag alle Folia's weggehaald. Bezoekers van een open dag zouden de cover met vrouwenborsten aanstootgevend kunnen vinden. Voor wie de discussies daarna heeft gevolgd, zou ik de zaak kunnen afdoen met: 'En de rest is geschiedenis'.

Maar bij geschiedschrijving zetten denkfouten en misverstanden zich soms als feiten vast in het geheugen. Eén van die denkfouten, maandag gemaakt door Lianne Hooijmans in Het Parool, help ik graag de wereld uit.

Je hoort het vaker: als een medium iets publiceert, zullen ze het er wel mee eens zijn. Folia zou in eerste instantie aan de kant staan van de feministische actievoerders van FemCom. We hadden toch aandacht besteed aan hun Boobie bible? Zeker. Ons was ter ore gekomen dat een groep UvA-studenten een originele manier had bedacht om seksisme aan de kaak te stellen. Reden genoeg voor een reportage, in de week van Internationale Vrouwendag. Daarin kwamen de beweegredenen van de feministen uitvoerig aan bod.

Denkfouten
Dat staat voor mij en Folia niet gelijk aan een steunbetuiging aan FemCom en hun actie. Foto's van borsten hebben op mij helaas geen de-seksualiserende werking, schreef ik vorige week in een commentaar, op losse toon en met de excuses alvast erbij. Dat hebben we geweten.

Actievoerster Matilde Medard van FemCom stelde dat ik 'ook iets problematisch' heb: "Zijn hoofdredactioneel commentaar was ontzettend seksistisch en macho." Hooijmans doet daar in Het Parool een schepje bovenop en combineert feiten en argumenten zo dat ik - 'net als Geert Wilders' - 'ongegeneerd over de rug van vrouwen én moslims mijn eigen belangen nastreef'.

Deze gedachtekronkels komen voort uit de blikvernauwing die actievoerders vaker kenmerkt. Had ze zich iets meer in mijn achtergrond verdiept, dan had ze de vergelijking met Wilders niet gemaakt.

Ernstiger is haar denkfout over Folia's belangen. Folia bericht als journalistiek medium over universiteit en hogeschool en is geen spreekbuis. Van actievoerders noch haar opdrachtgevers. Bovendien: jouw idealisme hoeft het mijne niet te zijn, Lianne Hooijmans. Zélfs niet als we er vele pagina's aan wijden in Folia.

Actievoerster Matilde Medard deelde Folia-edities uit bij de open dag van de HvA. Beeld Twitter Folia
Actievoerster Matilde Medard deelde Folia-edities uit bij de open dag van de HvA.Beeld Twitter Folia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden