Foley schreef zijn oma in laatste brief: 'Houd vol'

'Ik trakteer je op Margarita's als ik thuiskom. Wees sterk en houd vol want ik heb je straks nodig om mijn leven weer op te pakken'. Dat schreef fotojournalist James Foley aan zijn oma voordat hij werd onthoofd in Syrië. Op de facebookpagina 'Free James Foley' is zijn laatste brief aan zijn familie en vrienden gepubliceerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Alle brieven die Foley naar zijn familie schreef werden onderschept door de gijzelnemers. Deze brief werd daarom afgelopen juni uit het hoofd geleerd door een medegevangene, die wel vrijkwam. Hij las de brief kort na de executie van Foley aan zijn ouders voor.

'Ik herinner mij de uitstapjes naar het winkelcentrum met pa en een lange fietstocht met mam', begint Foley zijn brief. 'Ik herinner mij zoveel goede momenten met mijn familie....Dromen over mijn familie en vrienden doen mij vergeten dat ik hier zit en het geluk vult mijn hart'.

Bidden
Hij schrijft dat hij dankbaar is dat zijn dierbaren voor hem bidden en aan hem denken. 'Ik bid ook voor jullie om sterk te blijven en geloof te houden. Ik heb dan het gevoel dat ik jullie zelfs kan aanraken in deze duisternis'.

Foley schrijft dat hij met zeventien andere gegijzelden in een cel zit en dat zij hem vooral geestelijk hielpen. Ze praatten veel over het leven en over films en sport, daarnaast speelden ze ook spelletjes als schaken en Risk om de tijd te verdrijven. 'Het helpt ons en we vertellen telkens dezelfde verhalen en lachen maar om de spanning te doorbreken'.

Koffie en thee
James kende dagen waarop hij zich zwak voelde, maar ook dagen dat hij zich sterk voelde. 'We zijn enorm blij als iemand wordt vrijgelaten, maar natuurlijk verlang ik naar mijn eigen vrijheid. Hij vertelt dat hij nu beter wordt gevoed. 'We hebben thee en soms koffie. Ik ben grotendeels alweer terug op gewicht'.

In de brief heeft Foley het verder over zijn herinneringen aan zijn broers en zussen. 'Ik ben zo trots op jullie'.

Hij sluit de brief af met een boodschap voor zijn oma. 'Neem alsjeblieft je medicijnen, blijf wandelen en dansen. Ik wil je trakteren op Margarita's als ik thuiskom. Wees sterk en houd vol want ik heb je straks nodig om mijn leven weer op te pakken'.

Klopjacht op rapper L Jinny
De Britse geheime diensten zeggen inmiddels zeker te weten wie fotojournalist Foley heeft onthoofd. Dat hebben regeringsbronnen gisteren tegenover The Sunday Times bevestigd. Een naam willen zij echter niet noemen. Maar volgens een bron binnen de inlichtingendienst MI5 zou het gaan om Bary, die als rapper onder de naam L Jinny door het leven ging.

Inmiddels is er een klopjacht op Bary geopend. Elitetroepen van de SAS en Special Reconnaissance Regiment (SRR) hebben zich afgelopen weekend in groepjes van vier aangesloten bij Iraakse en Koerdische militairen die tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) vechten.

null Beeld Videostill
Beeld Videostill
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden