'Focuswijken' Zuidoost krijgen 12,5 miljoen, maar waar gaat het heen?

Zuidoost investeert 12,5 miljoen in een groot aantal projecten in 'focuswijken'. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema: 'Met deze extra impuls willen we ervoor zorgen dat mensen zich tevredener voelen in hun wijk, dat hun inkomenspositie verbetert en dat hun kinderen het beter doen op school.'

Tjeerd Herrema: 'Onze inzet moet merkbaar verschil maken'Beeld anp

Binnen twee jaar moet de 'financiële injectie' in Bijlmer Centrum (Amsterdamse Poort, H-buurt, FD-buurt, Vogeltjeswei, Venserpolder), Holendrecht en Reigersbos tot verbetering leiden. De 12,5 miljoen wordt uitgegeven aan twee grote speerpunten: de verbetering van de leefbaarheid en de sociaaleconomische positie van bewoners. Maar wat houdt dat precies in?

Leefbaarheid
In de 'focuswijken' moet de leefbaarheid opgekrikt worden. Dat betekent dat inwoners zich veilig moeten voelen en graag in hun wijk willen wonen. Op dit moment geven bewoners van de wijken hun buurt al een ruime zes, zegt de stadsdeelvoorzitter. 'Daaruit blijkt dat we al veel bereikt hebben de afgelopen jaren. Onze investering loont, maar het werk is nog niet af.'

Om de leefbaarheid te verbeteren wordt de openbare ruimte opgeknapt. Pleinen en wegen worden opnieuw bestraat en er wordt nagedacht over hoe de veiligheid in winkelcentra verbeterd kan worden.

Sociaaleconomische positie
Ten tweede wil het stadsdeel dat bewoners beter en hoger opgeleid worden en dus meer gaan verdienen. Dat begint bij kinderen. Het stadsdeel zegt extra leertrajecten aan te gaan bieden voor scholieren. Ook hun ouders worden ontlast door een 'hulp-bij-opvoedenproject'.

Bovendien moet werkloos thuiszitten voorkomen worden. Er komen leertrajecten, voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, om mensen weer aan een baan te helpen. Bovendien komen er meer mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen.

Inbreng inwoners
Veel van de projecten staan al vast, maar er is ook ruimte voor de ideeën van buurtbewoners. Ria Braaf-Fränkel (r.braaf@zuidoost.amsterdam.nl) behandelt initiatieven van buurtbewoners.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden