FNV wil onderzoek naar Ambulance Amsterdam

FNV Zorg & Welzijn wil dat er een 'grondig' onderzoek komt naar Ambulance Amsterdam. Ambulance Amsterdam reageert verbaasd op de kritiek.

. Beeld anp
.Beeld anp

De vakbond heeft een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer vanwege grote twijfels over het gevoerde financiële en personele beleid.

De vakbond klaagt al langer over de ambulancedienst, met vijfhonderd medewerkers een van de grootste in ons land. Zes jaar na het ontstaan van Ambulance Amsterdam is er volgens FNV van alles toegezegd, maar is er nog altijd geen structurele verandering te zien.

Geduld is op
"Het geduld van het personeel en de FNV is inmiddels op," zegt vakbondsbestuurder Fred Seifert. "Daarom vragen we nu de Ondernemingskamer om het gevoerde beleid grondig te onderzoeken.''

De vakbond hoort al jaren verontrustende berichten van ambulancemedewerkers, onder meer over toenemende werkdruk, dat ze er steeds langer over doen voordat ze bij een ongeval zijn en dat ze zich weinig gehoord voelen.

"Ondanks herhaaldelijke verzoeken krijgen we geen vat op het gevoerde financiële beleid," aldus Seifert. "Uit jaarrekeningen kunnen we wel opmaken dat interim-functionarissen torenhoge beloningen krijgen die naar onze mening in strijd zijn met de Wet Normering Topinkomens."

Daarnaast blijkt volgens de bond dat de ambulancedienst drie jaar achter elkaar een miljoenenverlies heeft geleden.

Verbaasd
De directie van Ambulance Amsterdam (AA) schrijft in een persbericht verbaasd te zijn over het verzoek dat FNV heeft ingediend. "Ambulance Amsterdam ziet geen reden voor dat onderzoek, maar mocht de Ondernemingskamer het verzoek van de FNV inwilligen, dan zal de directie van AA daar met vertrouwen aan meewerken," aldus Ambulance Amsterdam.

"Immers: de ruim 500 medewerkers van AA tonen dagelijks grote motivatie in hun werk, de financiën zijn op orde en de directie en de ondernemingsraad zijn op alle beleidsonderwerpen in goed en constructief overleg."

Ambulance Amsterdam schrijft niet te ontkennen dat er dingen verbeterd kunnen worden. Met name als het gaat om personele bezetting. "Dat komt mede omdat er landelijk bezien een tekort aan verpleegkundigen is, in het bijzonder aan specialistisch opgeleide verpleegkundigen. "

De kritiek van FNV op beloningen in strijd met de WNT (Wet Normering Topinkomens) wijst de directie van Ambulance Amsterdam van de hand. "De jaarrekeningen van 2014, 2015, 2016 en 2017 zijn door accountants goedgekeurd en gecontroleerd op naleving van deze wet."

Over het genoemde miljoenenverlies erkent Ambulance Amsterdam dat het de afgelopen drie jaar in financieel zwaar weer heeft gezeten. Inmiddels is door de enige aandeelhouder het AMC een lening van 3,6 miljoen euro verstrekt. "Nu de financiële huishouding weer op orde is, wordt dit volgens schema afgelost."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden