FNV wil dat KLM-directeur toegekende bonus inlevert

Na het succesvolle protest van FNV tegen de extra bonus die topman Eelco Blok van KPN vorig jaar ontving, richt de vakbond zijn pijlen nu op de beloning van KLM-directeur Pieter Elbers. Het zou hem sieren als hij de hem toegekende bonus inlevert, stelde FNV Cabine.

Redactie
Alexandre de Juniac (L), CEO van Air France-KLM en Pieter Elbers tijdens de presentatie van de jaarcijfers Beeld anp
Alexandre de Juniac (L), CEO van Air France-KLM en Pieter Elbers tijdens de presentatie van de jaarcijfersBeeld anp

Volgens de bond valt de bonus van 15 procent van het vaste salaris die Elbers ontving, niet te rijmen met de offers die het bedrijf van het personeel vraagt. Alle KLM'ers moeten de komende jaren fiks inleveren op hun arbeidsvoorwaarden. Ook verdwijnen banen via een vrijwillige vertrekregeling.

De luchtvaartmaatschappij liet in een reactie weten dat Elbers er afgelopen jaar juist 13 procent op achteruit is gegaan, ondanks zijn promotie van operationeel directeur tot president-directeur na het vertrek van Camiel Eurlings in oktober. Van een extra bonus, zoals FNV suggereert, is volgens KLM geen sprake.

Uit het jaarverslag valt op te maken dat Elbers vorig jaar ruim 511.000 euro beurde, vast plus variabel. Hij krijgt daarmee minder dan zijn voorgangers. Eurlings ving in 2013 in totaal iets meer dan 7 ton en diens voorganger Peter Hartman verdiende in 2012 zelfs meer dan 1,2 miljoen euro. Pensioenbetalingen zijn niet meegerekend.

KPN-topman Blok besloot onlangs een extra bonus terug te storten die hij had gekregen voor de succesvolle verkoop van het Duitse dochterbedrijf E-Plus. De vakbonden hadden gedreigd de komende cao-onderhandelingen extra hard in te gaan als hij dat niet zou doen. Ook bij KLM wordt gepraat over nieuwe cao's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden