FNV wil 'Dagobert Duck-taks' op hoge vermogens

Het belastingstelsel in Nederland moet snel veranderen. Vakbeweging FNV wil dat er een eerlijkere verdeling van de belastingdruk komt en pleit daarom voor de invoering van een 'Dagobert Duck-taks' op grote vermogens. Dat heeft FNV-bestuurder Leo Hartveld vandaag gezegd.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

'Nu zwemmen er een paar mensen in Nederland in het geld. Dat geld kunnen we beter in onze economie steken. Het is voor iedereen beter als er meer echte banen komen. Dat zorgt voor zekerheid voor gezinnen en werkenden. En de winkeliers profiteren ervan als mensen meer te besteden hebben', aldus Hartveld.

De oproep van FNV komt kort voordat de Tweede Kamer over de belastingen gaat praten. Met een werkloosheid van bijna 650.000 mensen, en een groeiende vermogenskloof, is het hoog tijd dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt, aldus de FNV.

Het huidige belastingstelsel is volgens de vakbeweging onvoldoende ingericht naar draagkracht. Met de invoering van de 'Dagobert Duck-taks' moet de ongelijkheid tussen rijk en arm kleiner worden.

Miljonairstaks

De SP wil miljonairs meer belasting laten betalen. De opbrengst daarvan moet ten goede komen aan kleinere spaarders. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir zal dat maandag voorstellen in een debat over het belastingplan 2015.

Volgens de huidige vermogensrendementsheffing moet over vermogen een belasting van 1,2 procent worden betaald. Daarbij is een bedrag van 21.000 euro vrijgesteld. De SP wil de heffing voor vermogens vanaf een miljoen euro verhogen naar 1,9 procent en de vrijstelling aan de onderkant met 10.000 euro oprekken naar 31.000 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden