FNV voert langer en harder actie bij KLM

Passagiers van KLM moeten er ook komende week rekening mee houden dat zij wat langer dan gebruikelijk moeten wachten voor zij aan boord kunnen. FNV heeft opnieuw stiptheidsacties aangekondigd.

FNV heeft het cabinepersoneel opnieuw opgeroepen de regeltjes strikt na te leven. Beeld anp

FNV heeft het cabinepersoneel opgeroepen, net als vorige week, de regeltjes strikt na te leven, en daar zelfs een schepje bovenop te doen.

De afgelopen dagen waren er al stiptheidsacties bij KLM, gericht tegen een plan om op sommige lange vluchten een steward of stewardess minder mee te nemen.

Alternatieven
FNV eist dat KLM die maatregel van tafel haalt, maar de luchtvaartmaatschappij wil dat pas doen als de bond wil meepraten over alternatieve besparingsmaatregelen.

Sinds woensdag leeft het cabinepersoneel de voorschriften voor een drietal procedures voorafgaand aan iedere vlucht extra strikt na. Vanaf maandag wordt daar de zogenoemde beveiligingscheck aan toegevoegd, zei FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha zondag. Wat die precies inhoudt, wilde hij omwille van de veiligheid niet toelichten.

Vertraging
Hoewel KLM heeft gezegd weinig te hebben gemerkt van de acties van vorige week, zijn volgens FNV wel degelijk veel vluchten te laat vertrokken. "Dan ging het om vijf tot tien minuten, dus dan zijn nog geen marges die KLM echt pijn doen,'' zei Boufangacha. "Maar dat kan komende week oplopen tot zeker een kwartier tot twintig minuten.''

Als KLM donderdag nog altijd niet is ingegaan op de eisen van FNV, volgen hardere acties. Werkonderbrekingen zijn volgens Boufangacha allerminst uitgesloten. "Na de acties van deze week blijven er eigenlijk weinig andere opties meer over,'' zei hij. "Hoewel het cabinepersoneel een hele loyale groep is, zijn er heel veel mensen die nu al verder zouden willen gaan.''

KLM kwam eerder al in conflict met een deel van het grondpersoneel, waar FNV afgelopen zomer eveneens stiptheidsacties hield. Voordat het tot hardere acties kwam wist het bedrijf evenwel tot een cao-akkoord te komen, dat inmiddels door vrijwel alle betrokken vakbonden is bekrachtigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.