FNV-top houdt hoop op vakbondsfusie

De top van FNV heeft de hoop op een grote vakbondsfusie tussen een aantal FNV-bonden nog niet opgegeven. FNV-voorzitter Ton Heerts wacht op het oordeel van FNV's ledenparlement morgen. Daaruit moet blijken hoeveel draagvlak het eerder deze week afgeketste fusieplan binnen de vakbeweging heeft. Dit zei Heerts vandaag in Den Haag.

Redactie
FNV Bouw stemde vandaag voor een fusie met de andere vakbonden. Beeld anp
FNV Bouw stemde vandaag voor een fusie met de andere vakbonden.Beeld anp

Volgens Heerts zijn er 'juridisch wel een paar knelpunten', maar 'je weet niet wat er morgen gebeurt'. Hij wees er daarbij op dat het voorstel weliswaar stemmen te kort kwam op het congres van FNV Bondgenoten, maar bij Abvakabo FNV, FNV Sport en FNV Bouw wel op grote steun rekenen.

De bondsraadsleden van FNV Bouw stemden vandaag vrijwel unaniem in met de plannen. De stemming ging door ondanks het feit dat de plannen bij FNV bondgenoten gisteren niet de benodigde meerderheid haalden.

Eén grote, sterke vakbond
Volgens Heerts wil iedereen binnen de vakbeweging dat er snel een oplossing komt. 'Daarover zijn we ons nu aan het beraden.' Op de vraag of hij aanblijft als vakbondsvoorzitter, gaf hij geen eenduidig antwoord. Eerst antwoordde hij: 'Zeker', maar even later zei hij 'in het leven niets uit te sluiten'.

De bedoeling was dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV samengevoegd zouden worden tot één grote, sterke vakbond. De fusie kan alleen niet doorgaan omdat FNV Bondgenoten er niet aan wilde. De vereiste tweederde meerderheid werd op acht stemmen na niet gehaald, bleek woensdag.

FNV-voorzitter Ton Heerts heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de vakbondfusie, die niet door de stemming bij FNV bondgenoten kwam. Beeld ANP
FNV-voorzitter Ton Heerts heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt voor de vakbondfusie, die niet door de stemming bij FNV bondgenoten kwam.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden